Ovo je samo jedna od nekoliko vrsta graha koje se mogu konzumirati svježe. Vrlo su ukusne i mogu se jesti na različite načine – kao prilog, salata ili kao miješano povrće. Ipak, iako su često na jelovniku, čini se da su podcijenjene – najčešće zbog prekuhavanja. Pravilna priprema je ključ uživanja u njima. Ukusno jelo žarko zelene boje treba kuhati na pari. Za svega pet minuta imat ćete najbolji okus i hranjivu vrijednost.
Zašto su mahune sastavni dio najzdravijeg načina prehrane? Sadržavaju snažne fitonutrijente, karotenoide lutein i zeaksantin, koji imaju protuupalno djelovanje. Obiluju vitaminom K, presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju, te vitaminima A i C, koji pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu.
Idealna su namirnica za najzdraviji način prehrane jer su bogate hranjivim tvarima, a niskokalorične: jedna šalica kuhanih mahuna ima svega 44 kalorije, zbog čega su idealne za pravilno mršavljenje. Mahune obiluju oksalatima, koji mogu biti problematični za određene osobe.
http://www.vitamini.hr/
Vezani članci:
arti-201108020531006 arti-201108120588006