Na koje sve načine vara industrija hrane?

Kad prekoračite prag šoping centra već ste prevareni, a što više punite košaru, prevara je sve veća.

26.3.2011.
14:25
VOYO logo

Najčešća prevara jest supstitucija skupe sirovine jeftinijom. Varaju svi i svi smo prevareni jer se veliki profiti jednostavno ne mogu stvoriti drugačije.

Dječja hrana

Prevare se događaju svugdje, pa i u dječjoj hrani koja se plasira pod sloganom "samo najbolje za zdravlje djeteta". Naravno, roditelji ne očekuju da će netko varati na dječjoj hrani, no to samo pokazuje do koje mjere prijevare mogu ići. Nadalje, nikad ne biste očekivali da varaju poznati brendovi jer su se izborili za neizmjerno povjerenje potrošača. Mislite, imaju novce i nije im nužno varati. Potpuno krivo jer njima je potrebno još više profita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, dva vrlo poznata brenda dječje hrane koji se povremeno nalaze i na našem tržištu uhvaćeni su sa 'prstima u pekmezu', naime, varali su kupce dječje hrane u tekućem stanju. Konstatirali su sljedeće - zašto bismo se mučili i pretvarali dječju hranu u prah trošeći pri tome golemu energiju kad možemo proizvesti tekuće formule u kojima se može 'mutiti' do mile volje. Kao što je poznato, tekuće formule dječje hrane su skuplje jer ih je teže održavati.

Zamijenite li hranu djelomično s vodom i skupinom aditiva koji su inače dopušteni u dječjoj hrani, uštede su velike na stotinama tisuća limenki ili staklenki. Da biste izbjegli neugodnosti i rizik kod dojenčadi do 6 mjeseci starosti, zakinut ćete djecu iznad 6 mjeseci koja ionako smiju jesti ostalu hranu. Djeca uglavnom vole banane i one su standardna sirovina kada se radi o dječjoj hrani. No, kada je pretvorena u prah, banana je skupa i samo po sebi se nameće pitanje supstitucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201103180553006 Dvije tvrtke iz ove priče zamijenile su brašno od banane s brašnom od tapioke, vjerojatno računajući na to da se u oba slučaja radi o sličnom škrobastom materijalu. Izvrši li se takva supstitucija u masovnoj proizvodnji, u godinu dana je ušteda milijunska. Analize su na kraju pokazale nedopustive razlike u odnosu na deklarirane parametre. Budući da u SAD-u nema 'popusta', prevara je tretirana kao adulteracija tj. namjerno kvarenje kvalitete proizvoda s nakanom da se proizvede protupravna imovinska korist. Kazne za takav delikt su drakonske. Osim toga, proizvođač je pretjerao s škrobom koji služi za zgušnjavanje te je i to dodano kao otežavajuća okolnost.

Bitno je naglasiti da su u našim uvjetima kemijske i druge analize skupe, a budžeti nadležnih ministarstava vrlo ograničeni, stoga nitko neće raditi analizu ne traži li se izričito. Ne treba zaboraviti kako je dječja hrana vrlo skupa u odnosu na druge namirnice zbog čega su i profiti ostvareni prijevarom golemi.

Voćni sokovi

Zašto je lako prevariti kupce voćnih sokova? Stavite li na etiketu oznaku '100% voćni', kupac misli kako to zaista i jest tako. Primjerice, piše li '100% borovnica bez šećera' ne mora značiti da sadržava samo borovnice budući da bi to bilo zaista skupo. Ograničenja iz Pravilnika o kakvoći su nejasna i proizvođači uvijek uspijevaju nasamariti kupce. Sok bi trebao biti 100% voćni, ali ne nužno od voća koje je prikazano na ambalaži. S obzirom da su jabuke i kruške uglavnom jeftina sirovina puna šećera, proizvođači ih koriste da zaslade i povećaju volumen nutritivno bogatijih i skupljih sokova poput onog od borovnice ili ribiza. Potrošači na koncu piju mješavinu jeftinih sokova s malim udjelom onoga što su zapravo željeli. Kupci takvih sokova, u stvari, uglavnom piju jabučni sok.

Pekmezi

Slično je s marmeladama i pekmezima. Na tržištu je puno voćnih sirovina, a među njima je dosta velika razlika u cijeni. Kupite marmeladu od šipka, a dobijete neprepoznatljivu smjesu koja čak ni ne miriše na šipak. Unutra su bundeva, jabuka, rajčica, kruška i druge jeftine sirovine pune šećera. Zašto je to tako? Šipak se ručno bere i vrlo je skupa sirovina da bi se spakirala u teglicu koja košta 10 kuna. Probate li pravi pekmez od šipka, iznenadit ćete se kako je to fantastično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paštete

arti-201103110197006 Prava hrenovka puca i kad se kuha miriše, prava jetrena pašteta sadrži svinjsku jetru prženu na luku i upravo ta temeljna sirovina daje joj karakteristična organoleptička svojstva. Koliko jetre ima u industrijski proizvedenoj jetrenoj pašteti? Malo ili ništa. Dakle, kad god kupimo jetrenu paštetu prevareni smo jer je napravljena od mesnih obrezaka s minimalnim učešćem jetre. Jetra je, naime, skupa sirovina, a skupe sirovine se izbjegavaju kada su u pitanju masovni proizvodi. Koji je uzor pravoj jetrenoj pašteti? Ona stara Gavrilovićeva pašteta u većim limenkama za tzv. vojni posao. Zašto? Vojsku ne smijete varati. Kad biste takvu limenku otvorili, mirisala je cijela prostorija. Danas se nitko ne otima za paštetu jer dobro zna da je napravljena od otpadaka mesne industrije.

Prodate li prehrambenu robu kojoj je istekao rok valjanosti po istoj cijeni koju ima ostala roba takve vrste, niste lopov već ste dobar trgovac, a dobar trgovac u našem žargonu uglavnom znači spretan lopov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krive deklaracije

Krivo deklariranje pakiranja hrane i dodataka prehrani uobičajeno je sredstvo prijevare. U SAD-u ima preko 200 industrijskih pogona koji proizvode i plasiraju razne dodatke prehrani (vitamine, minerale, biljne ekstrakte itd.). Na njima se godišnje zaradi oko 7 milijardi dolara pa bismo mogli reći da je to vrlo unosan biznis.

Nedavne probe uzoraka na području Los Angelesa pokazale su zabrinjavajuće stanje. Neke od bočica uopće nisu imale deklarirane 'aktivne' komponente, a neke samo 50% i manje sirovina u odnosu na ono što je deklarirano. Primjerice, analiza dodataka za mršavljenje je pokazala i drugu stranu medalje tj. kako neke bočice sadrže nedozvoljene tvari pa i lijekove, što znači da su se proizvođači drznuli raditi svoj posao bez ikakvih ograničenja. Neki psiholozi kažu - što god nije striktno zabranjeno i kažnjivo, bit će kad tad zloupotrebljeno.

Sredstva za mršavljenje

Malo gdje ima toliko prevara kao kod raznih dijetnih režima za mršavljenje koji obećavaju puno, a ništa ne garantiraju. U svojoj knjizi pod naslovom The Cheat to Lose Weight autorica Joel Marion bez rezerve otkriva kakvim se sve rafiniranim metodama nesavjesni proizvođači služe. Spominje se hormon leptin i njegovu manipulaciju raznim dodacima prehrani, a to nije moguće jer se leptin u takvom obliku ne plasira na tržištu. Zatim, opisuje podržavanje standardne zablude oko topljenja masnog tkiva raznim masažerima i rolerima, navodeći da se korisnici svjesno dovode u zabludu brošurama, magazinima pa i TV reklamama.

Hrana za pse i mačke

Prevare u proizvodnji hrane za pse i mačke su također dobro poznate. Kad je pseća hrana u limenki utopljena u umak sve je moguće jer se ništa ne vidi. Piše li na etiketi da je unutra teletina, morate vjerovati jer ne možete dokazati. Obično se govori o svim esencijalnim aminokiselinama, a unutra je zapravo protein soje koji je poznat po lošem profilu esencijalnih aminokiselina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Ignac Kulier

Prethodni članci:

arti-201103180553006 arti-201103110197006 arti-201103080153006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo