Rezultati istraživanja Sveučilišta u Londonu, u kojemu je sudjelovalo 65.226 muškaraca i žena, pokazalo je da što su ljudi jeli više voća i povrća, bili su zdraviji, a smrtnost je smanjena u bilo kojoj životnoj dobi.
Također je utvrđeno da konzumiranje voća sedam puta dnevno smanjuje rizik od oboljenja od raka i srčanih bolesti.
Znanstvenici kažu da promjena načina života, uključujući prekid pušenja i konzumiranje alkohola, može dovesti do smanjenja mortaliteta, a ne samo uzimanje voća i povrća.
Istraživači su pratili opći mortalitet kroz broj umrlih od raka, srčanhi bolesti i moždanog udara te utvrdili da je smanjen rizik od umiranja od bilo koje bolesti.
U postotcima, smrtnost se smanjuje za 14 posto ako ljudi jedu jednu do tri porcije voća i povrća dnevno, za 29 posto ako konzumiraju voće tri do pet puta, za 36 posto ako jedu voće pet do sedam puta dnevno i za 42 posto ako konzumiraju voće sedam i više puta na dan.
Svježe voće ima snažan zaštitni efekt nakon čega po utjecaju slijede salata i povrće.