Razina šećera ključna za dobro ili loše pamćenje

25.10.2013.
8:01
VOYO logo

Nova njemačka studija je uključila 141 osobu, prosječne dobi od 63 godine, koje nisu imale dijabetes niti slabiju toleranciju glukoze. Ljudi koji su deblji, koji su pili više od tri i pol alkoholnih pića na dan i oni koji su već imali problema s demencijom nisu bili uključeni u studiju.

Svim sudionicima su testirali pamćenje, razinu glukoze ili razinu šećera u krvi. Skenirali su im i mozak kako bi se izmjerila veličina hipokampusa, dijela mozga odgovornog za pamćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi s nižim razinama šećera u krvi uglavnom su imali bolje rezultate na testu pamćenja. Tijekom testa u kojem su se trebali prisjetiti 15 riječi koje su čuli prije 30 minuta, oni s višim razinama šećera prisjetili su se manjeg broja riječi.

Primjerice povišenje od nekih sedam mmol/mol markera glukoze HbA1c išlo je ruku pod ruku sa slabijim prisjećanjem barem još dviju dodatnih riječi. Ljudi s većom razinom šećera imali su i manji volumen hipokampusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovi rezultati pokazuju da čak i unutar normalne razine šećera, snižavanje razine šećera u krvi može biti dobra strategija za očuvanje pamćenja i sprečavanje kognitivnog opadanja koje dolazi s godinama', rekla je autorica studije Agnes Flöel s Medicinskog fakulteta Charité u Berlinu. 'Strategije kao što su manji unos kalorija i povećana fizička aktivnost mogu pomoći u toj regulaciji', dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo