hrana i zdravlje /

Jesu li rajčice dobre za vas i koliko ih dnevno smijete pojesti?

Image
Foto: Pixabay

Obično pretpostavljamo da su voće i povrće dobri za nas, ali jesu li stvarno? Evo što se točno nalazi u rajčici i kada trebamo ograničiti unos. Kliknite na 'SLJEDEĆA' i saznajte

4.9.2019.
16:25
Pixabay
VOYO logo

Puna je oksidanasa

Prema stranici Healthline, rajčica je glavni izvor likopena, antioksidansa, koji joj daju ovu lijepu boju. Osim likopena, one sadrže i razne druge biljne spojeve, uključujući beta-karoten, narigenin i klorogensku kiselinu.

Beta-katoten je crveno-narančasti pigment koji biljkama daje boju i pretvara se u vitamin A, što je dobro za zdravu kožu i naš imunološki sustav kada je u malim količinama. Kod velikih količina može postati toksičan.

(Foto: Thinkstock)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/1-konzervirani-umak-od-rajcice-skriveni-izvor-secera-a-nikada-vam-nebi-palo-na-pamet-da-moze-voditi-do-povecanja-rizika-pretilosti-dijabetesa-srcanih-bolesti-i-karijesa-9b07ad566e200b436fbf01fe4f7a832f_view_article_new.jpg?v=32

Rajčice su također pune vitamina poput vitamina C, kalija, folata i vitamina K. Količina vitamina koja se nalazi u rajčici može uvelike varirati između biljaka, ali prosječna rajčica srednje veličine trebala bi iznositi oko 28 posto preporučene dnevne doze vitamina C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/4
savrseni
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
Plastika ili papir? /

Stručnjaci doveli u pitanje omražene papirnate slamke. Studija pokazala da nisu dobar izbor