Tko želi zaštititi srce, u svoj jelovnik treba uključite namirnice koje obiluju antioksidansima iz skupine karotenoida, objavljeno je u časopisu European Journal of Public Health.
Na jelovnik uvrstite sljedeće namirnice:
Slatki krumpir
Iznimno hranjiva, ali često zanemarivana namirnica. Relativno je jeftin ali za razliku od mrkve, njegova sirova konzumacija nije praktična.
Batat (slatki krumpir) je savršen za mršavljenje, čak štoviše stručnjaci ga nazivaju revolucionarnom namirnicom za gubitak kilograma. Zašto? Jer ima malo kalorija, odličan je za dijabetičare i probavlja se veoma polako, što znači da ćete dulje vremena biti siti. Pečeni batat srednje veličine sadrži triput više vitamina A od preporučenih dnevnih količina te polovicu preporučenih dnevnih količina vitamina C i trećinu vitamina E. Batat je i vrijedan izvor kalija, dijetnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline, dok su ostali nutrijenti prisutni barem u minimalnim količinama. Sadrži malo natrija, neznatne količine masti i nimalo kolesterola, a 100 grama pečenog batata ima samo 103 kcal.
Rajčica
Obiluje antioksidansom likopenom. Pretpostavlja se da prosječan čovjek na godinu pojede oko 30 kg rajčica u različitim jelima. Njena se ljekovitost ne gubi termičkom obradom, a likopen, karotenoid koji tom povrću daje crvenu boju jedan je od najvećih prirodnih lijekova protiv raka dojke i prostate. Rajčica je bogata vitaminima C i A, a sadrži i vlakna neophodna za dobru probavu.
Mrkva
Osnažuje psihu, sprječava bolesti srca, karcinom, makularnu degeneraciju i pomaže u kontroli dijabetesa. Konzumacija mrkve može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi jer sadrži karotenoide.
Narančasto povrće može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi jer sadrži karotenoide. Osim već navedenih pogodnosti, mrkva može poslužiti i kao lijek za probleme s jetrom. Mrkvino ulje je iznimno korisno za osobe sa suhom kožom, čineći ju mekšom i glađom.
Osim što čuva oči i dobar vid, mrkvica štiti od srčanih bolesti, ali i karcinoma.