Istraživanje su obavili znanstvenici sa Sveučilišta Harvard, želeći pokazati utjecaj konzervirane hrane na ljudski organizam. 'Već duže znamo da ispijanje napitaka koji se čuvaju u određenoj vrsti plastike može povisiti količinu BPA u tijelu. Naša studija pokazuje da bi konzervirana hrana mogla biti i veća opasnost, posebno kad se ima u vidu raširenost upotrebe,' rekla je autorica istraživanja Jenny Carwile.
Kemikalija BPA ometa endokrini sustav te dokazano ometa razvoj spolnih organa i pri razini od 50 mikrograma na kilogram tjelesne težine.
Prijašnja istraživanja su povezivala i niže zabilježene razine BPA, nego je to bilo u novoj studiji, s pojavom kardiovaskularnih bolesti, dijabetesom i pretilošću.
BPA se nalazi u unutarnjoj oblozi konzervi, na računima, plastici i plastičnim bocama označenima brojem sedam, pa čak i materijalima za stomatološki popravak zubiju.
Veće razine BPA znanstvenici su izmjerili već nakon prvog obroka iz konzerve, pa apeliraju na proizvođače da u potpunosti eliminiraju upotrebu BPA.