Jabuke Sve povrće i voće daje osjećaj sitosti jer sadrži puno vode, zraka i vlakana koji u tankom crijevu proizvode signale sitosti. Istraživanja su pokazala da su po ovom pitanju posebno djelotvorne jabuke. Nakon probave proizvode hormon GLP-1 koji šalje signale u mozak tako da osoba gubi apetit. Jedna američka studija je pokazala da ljudi koji jedu jabuku prije obroka kasnije unose 15 posto manje kalorija.
arti-201104110040006Crvena paprika Vrućina i peckanje koja se javlja u ustima od samo pola žličice crvene paprike koju ste smiješali u jelo ugasit će usplamtjelu glad. Znanstvenici su otkrili da kapsaicin - element odgovoran za osjećaj 'žarenja' - gasi glad i povećava osjećaj snage. Dodaci prehrane na bazi ljute paprike neće vam pomoći.
Alge Počnete li dan sa šejkom od algi mogli bi s lakoćom održavati vitku liniju. Nizozemski znanstvenici su otkrili da dodavanje algi u napitak smanjuje osjećaj gladi za 30 posto te daje osjećaj sitosti sve do ručka. Dok dođe do želuca, tekućina puna algi pretvara se u gel koji potiče osjećaj sitosti.
Zeleni čaj U American Journal of Clinical Nutrition izvijestili su da je zeleni čaj pun katehina, tvari koje potiču brže izgaranje kalorija. Popijete li tri šalice zelenog čaja na dan ubrzat ćete sposobnost tijela da izgara kalorije na staničnoj razini za čak 40 posto. Djeluje jednako dobro topao ili hladan.
Jaja Nakon majčinog mlijeka najkvalitetnije proteine naći ćete u jajima. Nova istraživanja pokazala su da oni koji jedu omlet od dva jaja za doručak pojedu manje kalorija kasnije - posebno sljedećih 36 sati.
Limun Limuni sadrže pektin, on usporava probavu i čisti tijelo od masnih naslaga. Osim toga limunska kiselina i pektin usporavaju apsorpciju šećera nakon obroka pa se izbjegava nagli skok šećera ili njegov nagli pad u krvi. Vitamin C indirektno sudjeluje u bržem sagorijevanju sala. Oni koji imaju veće razine vitamina C u organizmu, tijekom vježbanja sagore 30 posto više masti nego oni s niskim razinama vitamina C.
Voda Prije obroka popijte čašu vode - osjećat ćete se punije. Ipak ne pretjerujte, nemojte piti više od pola litre odjednom.
Cimet U American Journal of Clinical Nutrition objavili su da oni koji jedu puding od riže i 3 grama cimeta proizvode manje inzulina nakon obroka. Inzulin pretvara suvišak šećera u mast pa to znači i manje masnih naslaga. Pospite cimet po žitaricama za doručak, po pudingu, kolačima pa čak i kavi.
Vezani članci:
arti-201101180224006 arti-201105020040006