Dokazano je i kako šećeri imaju sposobnost potisnuti druge receptora okusa pa neutraliziraju hranu sa neugodnim (pa čak i opasnim) sastojcima. Jedan od znanstvenika je slikovito ilustrirao: "I pseći izmet vam može imati divan okus ako ga začinite s dovoljno šećera".
Ovisnost o šećeru nije tako jednostavna da bi se moglo jednostavno ocijeniti kako su u pitanju lijeni ljudi koji nemaju snagu volje. Snaga volje ne igra pretjeranu ulogu nego su ključni kemijski procesi u mozgu.
Najgora stvar kod odvikavanja od šećera je to što smo u konstantnom kontaktu sa našom vrstom droge.
Osim toga, za razliku od cigerata, alkohola i ostalih narkotika bez kojim možemo preživjeti (dapače, živjeti i bolje) hrana (a time i ugljikohidrati) su nužni.
Trend zdrave nije puno pomogao...
U trenutku kada je počela sotonizacija zasićenih masti i svega što sadrži određeni, normalan postotak masti, prehrambena industrija je morala odgovoriti potrebama tržišta (ili ih kreirati) i stvorila "low fat" namirnice.
Da bi ta hrana imala ikakav okus, (odnosno da biste je kupovali) morali su dodati nešto na što mozak najbolje reagira: šećer!
Tako da obratite pozornost kad idete u kupnju: sve namirnice koje imaju smanjen postotak masti obično imaju veći postotak ugljikohidrata tj. šećera.
Zdravstveni problemi povezani sa šećerom bili su nekada rijetki, ali porastom potrošnje šećera, porasla je i učestalost ozbiljnih, kroničnih bolesti.
I nije tu samo gojaznost problem. Alergije, srčane bolesti, rak, artritis, dijabetes, osteoporoza, PMS, herpes, impotencija i infekcije gljivicama dovode se u vezu s pretjeranom konzumacijom šećera.
Nije samo dijabetes problem
Ovisnost ne izaziva samo čisti šećer nego i njegovi složeni oblici. Kada hranu bogatu škrobom, poput bijele riže, proizvoda od bijelog brašna, krumpira, jedete samu, bez drugih vrsta hrane koje su bogate važnim hranljivim sastojcima, ona može izazvati isti proces u mozgu kao kada jedete hranu bogatu šećerom.
Visokoprerađeni skrob: – najgori je mogući izbor. Tu je i brza hrana bogata solju, aditivima koji i imaju za cilj upravo stvaranje zavisnosti, a da ne govorimo o skrivenim šećerima.
"Taj Šećer"
Taj Šećer je film koji prikazuje putovanje jednog čovjeka do gorke istine o šećeru.
Damon Gameau kreće na jedinstven eksperiment u kojem prikazuje kako prehrana s visokim udjelom šećera utiče na organizam zdravog čovjeka i pritom konzumira samo namirnice koje su po današnjim standardima zdrave.
Damon otkriva na koji način prehrambena industrija rješava probleme vezane uz šećer i kako nas to šećer vreba s većine polica u supermarketima. Kada odgledate ovaj film možda potpuno promijenite mišljenje o "zdravoj hrani".