Osjet boli i peckanja poznat je kao žgaravica. Kao posljedica GERB-a moguće je da se sadržaj iz želuca pojavi nazad u ustima. Jedna od najjednostavnijih načina ublažavanja ove situacije je pravilna GERB prehrana.
Potrebne su vam jednostavne promjene životnih navika
Tegobe vezane uz želučanu kiselinu koje su povremene i blage lako se riješavaju, no potrebno je dugotrajno odricanje i borba. Jednostavne promjene životnih navika mogu promijeniti vaš život i utjecati na smanjenje simptoma GERB-a.
Ovo su savjeti kojih bi se trebali držati:
- jedite više manjih obroka, idealno 5 u jednakim vremenskim intervalima
- jedite polako, smireno i svaki zalogaj prožvačite barem 20 puta
- održavajte optimalnu težinu tijela
- održavajte higijenu usta i zubi
- ne počinjite dan kavom, čajem ili cigaretom
- doručkujte tek sat vremena nakon buđenja
- ne konzumirajte previše vruća ili hladna jela
- ne pijte previše gazirane napitke
- izbjegavajte masna jela
- izbjegavajte često jesti jako ljuta jela
- smanjite unos soli u tijelo
- nakon obroka nemojte leći
Jelovnik GERB prehrane
Kako biste osigurali nestanak želučanih tegoba i onih vezanih uz želučanu kiselinu, osmislili smo jelovnik za vas. Savjetujemo ove namirnice za ručak i večeru, a za doručak preporučujemo da jedete što manje slatkog, masnog i citrusnog što bi moglo oštetiti vaš jednjak.
Ponedjeljak
Ručak: juha s algama i tofuom (150 g) kuhane šparoge s naribanim đumbirom (150 g) šnita integralnog kruha čaša oligomineralne vode
Večera: grašak i artičoke (80 g) s mljevenim purećim mesom (70 g) mrkva s ciklom za salatu (150 g) šnita kokosa čaj od cikorije
Utorak
Ručak: grašak i artičoke (80 g) s mljevenim purećim mesom (70 g) mrkva s ciklom za salatu (150 g) šnita kokosa čaj od cikorije
Večera: zapečeni patlidžani sa sirom (150 g) zelena salata, raženi kruh (80 g) kiflice s vanilijom čaj od koprive
Srijeda
Ručak: salata s rižom, puretinom i ananasom (250 g) cvjetača (80 g) puding od karamele kefir
Večera: odresci od soje (150 g) pečene tikvice (100 g) svježi sir (50 g) salata od klica (70 g) kukuruzni kruh (50 g) čaj od mente
Četvrtak
Ručak: pita s bučom i sirom (100 g) kuhane mahune (70 g) šaka badema oligomineralna voda
Večera: puretina na žaru (150 g) s miješanim povrćem (100 g) ječmeni kruh (50 g) frape od banane
Petak
Ručak: povrtna juha (70 g) gljive na žaru (200 g) integralna riža (40 g) naranča limunada
Večera: inćuni u pećnici (150 g) kuhani krumpir u ljusci (50 g) integralni kruh (50 g) kompot od trešanja planinski čaj
Subota
Ručak: krastavci s vrhnjem (150 g) kuhana piletina (100 g) kesten-pire zeleni čaj
Večera: lungić na žaru (100 g) kinesko povrće u umaku od gljiva (100 g) raženi kruh (80 g) marelice, čaša mlijeka od soje
Nedjelja
Ručak: teleći biftek u šampanjcu s kuhanim lisnatim povrćem salata od graha i kupusa kolač od mrkve jedna kruška crni čaj
Večera: sir na žaru (100 g) palenta zapečena na žaru (100) radič (80 g) čaj od mente
Od napitaka možete piti mineralne negazirane vode, sok od svježeg kupusa, grožđa, kokosovu vodu i blage biljne čajeve. Što više izbjegavajte gazirano, prehladne ili prevruće napitke koji bi vam mogli oštetiti želudac - a to uključuje kavu i alkohol.