GERB PREHRANA: /

Što jesti svakog dana kako bi spriječili nastanak kiseline u želucu i žgaravicu

Image
Foto: Thinkstock

GERB je gastroezofagealna refluksna bolest, stanje kod kojeg dolazi do vraćanja kiseline iz želuca nazad u jednjak.

13.5.2017.
12:30
Thinkstock
VOYO logo

Osjet boli i peckanja poznat je kao žgaravica. Kao posljedica GERB-a moguće je da se sadržaj iz želuca pojavi nazad u ustima. Jedna od najjednostavnijih načina ublažavanja ove situacije je pravilna GERB prehrana.

Potrebne su vam jednostavne promjene životnih navika

Tegobe vezane uz želučanu kiselinu koje su povremene i blage lako se riješavaju, no potrebno je dugotrajno odricanje i borba. Jednostavne promjene životnih navika mogu promijeniti vaš život i utjecati na smanjenje simptoma GERB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEŠKA I NAPORNA ŽELUČANA VIROZA: /

Koji su joj simptomi i kako je liječiti?

Image
TEŠKA I NAPORNA ŽELUČANA VIROZA: /

Koji su joj simptomi i kako je liječiti?

Ovo su savjeti kojih bi se trebali držati:

  • jedite više manjih obroka, idealno 5 u jednakim vremenskim intervalima
  • jedite polako, smireno i svaki zalogaj prožvačite barem 20 puta
  • održavajte optimalnu težinu tijela
  • održavajte higijenu usta i zubi
  • ne počinjite dan kavom, čajem ili cigaretom
  • doručkujte tek sat vremena nakon buđenja
  • ne konzumirajte previše vruća ili hladna jela
  • ne pijte previše gazirane napitke
  • izbjegavajte masna jela
  • izbjegavajte često jesti jako ljuta jela
  • smanjite unos soli u tijelo
  • nakon obroka nemojte leći
Image
Foto: Giphy

Jelovnik GERB prehrane

Kako biste osigurali nestanak želučanih tegoba i onih vezanih uz želučanu kiselinu, osmislili smo jelovnik za vas. Savjetujemo ove namirnice za ručak i večeru, a za doručak preporučujemo da jedete što manje slatkog, masnog i citrusnog što bi moglo oštetiti vaš jednjak.

Image

Doručak za problematičan želudac

Ponedjeljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ručak: juha s algama i tofuom (150 g) kuhane šparoge s naribanim đumbirom (150 g) šnita integralnog kruha čaša oligomineralne vode

Večera: grašak i artičoke (80 g) s mljevenim purećim mesom (70 g) mrkva s ciklom za salatu (150 g) šnita kokosa čaj od cikorije

Utorak

Ručak: grašak i artičoke (80 g) s mljevenim purećim mesom (70 g) mrkva s ciklom za salatu (150 g) šnita kokosa čaj od cikorije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večera: zapečeni patlidžani sa sirom (150 g) zelena salata, raženi kruh (80 g) kiflice s vanilijom čaj od koprive

Srijeda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ručak: salata s rižom, puretinom i ananasom (250 g) cvjetača (80 g) puding od karamele kefir

Večera: odresci od soje (150 g) pečene tikvice (100 g) svježi sir (50 g) salata od klica (70 g) kukuruzni kruh (50 g) čaj od mente

Image
Foto: Thinkstock

Četvrtak

Ručak: pita s bučom i sirom (100 g) kuhane mahune (70 g) šaka badema oligomineralna voda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večera: puretina na žaru (150 g) s miješanim povrćem (100 g) ječmeni kruh (50 g) frape od banane

Petak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ručak: povrtna juha (70 g) gljive na žaru (200 g) integralna riža (40 g) naranča limunada

Večera: inćuni u pećnici (150 g) kuhani krumpir u ljusci (50 g) integralni kruh (50 g) kompot od trešanja planinski čaj

Subota

Ručak: krastavci s vrhnjem (150 g) kuhana piletina (100 g) kesten-pire zeleni čaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večera: lungić na žaru (100 g) kinesko povrće u umaku od gljiva (100 g) raženi kruh (80 g) marelice, čaša mlijeka od soje

Nedjelja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ručak: teleći biftek u šampanjcu s kuhanim lisnatim povrćem salata od graha i kupusa kolač od mrkve jedna kruška crni čaj

Večera: sir na žaru (100 g) palenta zapečena na žaru (100) radič (80 g) čaj od mente

Od napitaka možete piti mineralne negazirane vode, sok od svježeg kupusa, grožđa, kokosovu vodu i blage biljne čajeve. Što više izbjegavajte gazirano, prehladne ili prevruće napitke koji bi vam mogli oštetiti želudac - a to uključuje kavu i alkohol.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo