Kadulja umjesto peršina
Obje biljke su bogate vitaminom K koji je bitan za krv i jake kosti. No, kadulja ga ipak sadrži oko 26 posto više. Istraživanja su pokazala da je dobra i za osobe koje pate od Alzheimerove bolesti jer potiče sjećanje. Istraživanje u kojem su sudjelovali ispitanici mlađe životne dobi, pokazalo je kako su oni koji su konzumirali dozu eteričnog ulja kadulje, postigli bolje rezultate na testovima.
Đumbir umjesto muškatnog oraščića
Đumbir je antioksidans i pomaže kod želučanih i menstrualnih tegoba kao i migrene. Istraživanje provedeno na sveučilištu Michigan Comprehensive Cancer Center otkrilo je da ekstrakt korjena u prahu može spriječiti rast stanica raka jajnika. Možete ga dodati u rižu, juhe i čajeve.
Origano umjesto majčine dušice
U usporedbi s majčinom dušicom, jedna žličica origana ima šest puta više omega-3 masnih kiselina, koje su dobre za krv i štite srce.
Ružmarin umjesto bosiljka
Osim što je dobar izvor željeza i kalcija, ružmarin sadrži spoj koji može pomoći kod dijabetesa tipa 2. Osim toga, dokazano je i kako smanjuje rizik od pojave raka kojeg se povezuje s konzumiranjem crvenog mesa. Kada je pripremano na visokim temperaturama, meso može proizvesti toksine koji su povezani s određenim vrstama raka. Međutim, doda li se mesu ružmarin, smanjit će se razina kancerogenosti.
Ljuta papričica umjesto papra
Ljuta crvena papričica je odlična za probavu i ublažavanje bolova. Znanstvenici vjeruju da je njezin glavni sastojak, kapsaicin, borac protiv raka. Studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Investigation otkrila je da kapsaicin smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Osim toga, studija u časopisu International Journal of Obesity pokazala je da kapsaicin produžava osjećaj sitosti i reducira masti.