Nova studija s kanadskog sveučilišta Western Ontario, London je po prvi put pokazala da limonoidi, prirodni spojevi prisutni u limunu i naranči kao i drugim agrumima, ometaju ER + i ER- rak dojke. Ovo baca novo svjetlo na važnost agruma u prevenciji raka dojke i podupire prijašnja istraživanja koja su pokazala da potrošnja voća može smanjiti rizik od raka dojke.
U sklopu studije 14 kilograma suhog sjemena limuna je odmašćeno i usitnjeno u prah. Devet različitih limonoida je izvađeno iz sjemena. Sedam je pokazalo značajnu citotoksičnost protiv ER + stanica raka dojke, a četiri su pokazali citotoksičnost protiv ER-stanica (smanjuje rast / vitalnosti za 44 posto). Ispitana je i sposobnost limonoida u izazivanju smrti stanica raka. Pokazalo se da je najpotentniji limonin glukozid.
Testirali su i sposobnost limonoida da inhibiraju aromataze koja je ključna za ograničavanje estrogena, hormona kojeg ER + stanice raka mogu koristiti za rast. Limonoidi su se pokazali kao prirodni inhibitori aromataze, i opet je, limonin glukozid bio na čelu kao najmoćniji među njima. Dakle, limonoidi su prirodni otrov za ER + i ER- stanice raka dojke, te istovremeno uskraćuju estrogen ER + stanicama kojima je ovaj hormon potreban za rast.
Sprečavanje raka dojke nije jedini razlog za konzumiranje agruma i limonoida. U laboratorijskim pokusima, poput onih provedenih na Sveučilištu Texas A&M limonoidi su pokazali citotoksičnost za rak debelog crijeva, karcinoma i drugih bolesti. To otvara važno pitanje: Koliko citrusa moramo konzumirati za smislenu zaštitu od raka?
Agrumi u prevenciji raka - Koliko je potrebno?
Nedavna studija s parovima iz Europe pokazala je da konzumiranje četiri ili više porcija od 150 g agruma tjedno smanjuje rizik od raka grla za 58 posto, oralno/ faringealnog raka za 53 posto, raka želuca za 31 posto, te kolorektalnog raka 18 posto, objavili su s Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri u Milanu.
Nedavna američka studija je pokazalo da žene koje konzumiraju oko 75 grama grejpa (voće ili sok) na dan imaju 22-postotno smanjenje rizika od raka dojke (u slučaju da nikada nisu koristile hormonsku nadomjesnu terapiju). Važno je napomenuti da je potrošnja agruma koja je donijela zaštitu gotovo identična u oba istraživanja (525-600 grama tjedno), a može se tumačiti kao minimalna razina za smislenu zaštitu od raka.
Izvori citrusnih limonoida - iz naranče su najbolji
Dok su limonoidi iz najnovije studije izvađeni iz sjemena limuna, oni se mogu naći i u kori, celulozi i soku svih agruma. Citrusni sokovi sadrže oko 90 do 300 mg po litri limonoida glukozida (sok od naranče: 300 mg / l, sok od grejpa: 200 mg / l, limun ili sok limeta: 90 mg / l).
Voćka s korom sadrži do 500 mg/kg limonoida, a koštice citrusa mogu sadržati do dva posto po težini, s time da je sjeme grejpa najbogatije njima.
Spomenute studije pokazuju da žene koje žele smanjiti rizik od raka dojke trebaju konzumirati najmanje 75 grama plodova agruma ili soka dnevno kao dio uravnoteženog, zdravog načina života. Najviše koristi nude naranče i grejp.