Kako prenosi MojDoktor, novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Nutrition Research pokazalo je koliko je važno da doručak bude bogat proteinima, točnije jajima.
Otkriveno je da jaja, ako ih konzumiramo za doručak, smanjuju osjećaj gladi i unos kalorija tijekom dana.arti-201003090458006
Istraživači su otkrili da muškarci koji dan započnu jajima, za ručak unesu znatno manje kalorija od muškaraca koji za doručak pojedu obrok jednake energetske vrijednosti, no koji se prvenstveno sastoji od ugljikohidrata.
Ispitivanje razlika između dva prosječna američka doručka provela je Maria Luz Fernandez, profesorica na katedri za nutricionističke znanosti pri američkom University of Conneticut. Profesorica Luz objasnila je da 'doručak bogat proteinima pomaže u kontroli osjećaja gladi'.arti-201004020102006
'Postoji sve veći broj dokaza koji pokazuju koliko su važni visokovrijedni proteini u prehrani za zdravlje općenito, a osobito se ističe koliko je važno da proteini budu sastavni dio doručka', dodala je.
Ranije provedena istraživanja pokazala su da ljudi prekomjerne tjelesne težine koji su na dijeti gube 65% više težine i osjećaju da imaju više energije nakon što za doručak pojedu jaja, nego nakon što pojedu pecivo bogato ugljikohidratima jednake energetske vrijednosti.
Jedno cijelo jaje sadrži 147 kalorija. Proteini jaja visoke su biološke vrijednosti, sadržavaju sve esencijalne aminokiseline pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Biološka vrijednost proteina u hrani mjeri se usporedbom s jajetom, jer ona iznosi 93,7%.
Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost ako je kuhano, dok je pečenjem gubi.
Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.
Prethodni članak:
arti-201001140078006