Devet toksičnih namirnica koje imate u kuhinji, a zbog kojih možete završiti na hitnoj

Čak i najobičnije voćke, za koje mislite da su isključivo dobre za vas, skrivaju toksine koji bi vam mogli naštetiti.

15.2.2015.
9:19
VOYO logo

Sunovrat (narcis) Britanski lanci samoposluživanja nedavno su dobili obavijest da moraju strogo odvojiti sunovrate od povrća jer ih ljudi zamjenjuju s lukom i kineskim biljem, što je vrlo opasno s obzirom na to da sunovrat ima toksin koji može izazvati ozbiljno povraćanje.

Muškatni oraščić Iako ovaj začin nema nikakve nuspojave u malim količinama, postaje problematičan kada se konzumira u povećanim dozama. Toksin kojeg sadrži može uzrokovati halucinacije, povraćanje, vrtoglavicu, znojenje i glavobolju, a može trajati danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuke Jeste li znali da jabuke imaju toksične koštice koje mogu uzrokovati povraćanje, vrtoglavicu pa čak i otkazivanje bubrega i komu ako se konzumiraju u velikim količinama? Naravno, pokoja koštica koju progutate neće vam naštetiti, no s košticama jabuka, šljiva, breskva, trešnji, kruški i marelica nikako se nije za igrati.

Krumpiri Zeleni sloj ispod kožice krumpira ukazuje na povećanu koncentraciju solanina, koji može uzrokovati smetnje probavnog sustava, halucinacije, paralizu pa čak i smrt. Prženje krumpira ga uništava, ali ne i kuhanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvinoja Iako stoji da je kvinoja vrlo zdrava i hranjiva namirnica, može vam naštetiti ako je dobro ne operete jer je površinski sloj toksičan i može uzrokovati probavne smetnje i bol u trbuhu.

Rabarbara Iako se stabljika koristi u mnogim receptima, važno je kloniti se listova jer sadrže toksin koji već i nakon par zalogaja može uzrokovati grčeve, probleme s disanjem, a u većim količinama i otkazivane bubrega, komu te u rijetkim slučajevima i smrt.

Divlji bademi Vjerovali ili ne, divlji bademi sadrže cijanid, zbog čega imaju loš okus, a mogu biti i smrtonosni. Zbog toga je u nekim zemljama zabranjena njihova prodaja, a ako slučajno naiđete na njih, vrijeme je da ih prestanete jesti ako uzrokuju grčeve i vrtoglavicu jer bi konzumiranje u većim količinama moglo dovesti do trovanja i smrti.

Grah Grah se nikada ne bi smio jesti sirov jer sadrži toksin od kojeg možete dobiti probavne smetnje, u najblažem slučaju, a trovanje hranom u najgorem. Važno ih je dobro prokuhati jer na povišenim temperaturama, a prije nego je kuhan, grah postaje još više toksičan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo