Neki su tipovi raka češći kod pretilih ljudi - rak jednjaka, bubrega, crijeva, dojke, gušterače i maternice kod žena. Ipak, ako niste skloni debljanju, a hranite se nezdravim namirnicama, vaš rizik od nastanka raka veći je za 10 posto.
To sugerira da je gustoća prehrambene energije (DED) hrane ta koja doprinosi riziku od raka. Iako nije posve jasno zašto visokokalorična hrana tako utječe na zdravlje ljudi s normalnom težinom, sumnja se kako ona ometa pravilan rad metabolizma.
DED je mjera za kvalitetu hrane i poveznica između kalorija i nutrijenata. Što ima više kalorija u jednom gramu namirnice, to je viši DED. Cjelovite namirnice, poput povrća, voća, proteina i mahunarki, imaju nisku razinu DED-a jer osiguravaju mnogo korisnih tvari koristeći vrlo malo kalorija.
S druge strane, prerađene namirnice, kao što su hamburger i pizza, smatraju se hranom s visokim DED-om jer su potrebne veće porcije kako bi se unijelo dovoljno hranjivih tvari, piše Daily Mail.
"Ovaj nalaz sugerira da samo upravljanje tjelesnom težinom ne može zaštititi od raka povezanih s pretilosti, ukoliko ljudi preferiraju uzorak prehrane koji ukazuje na visoku gustoću energije", zabrinuta je prof. Cynthia Thomson, voditeljica studije.