'TOSKANO, POMAKNI SE' /

Vogue objavio veliku reportažu o tri vinske regije Hrvatske: 'Ova mjesta su raj za svakog enologa'

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Prema pisanju Voguea, Hrvatska konačno dobiva priznanje kao destinacija za ljubitelje vina

19.2.2023.
15:34
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Američki magazin Vogue objavio je veliku reportažu pod nazivom: "Toskano, pomakni se: Zašto bi hrvatske vinske regije trebale biti na vašem radaru", u kojoj je novinarka Julia Eskins svim čitateljima preporučila Konavle, Pelješac i Istru.

"Kad pomislite na Hrvatsku, vino možda nije prva stvar koja vam padne na pamet. Ipak, osim tirkizno plavog mora, prekrasnih plaža i povijesnih gradova koji su je učinili omiljenim ljetnim odredištem, agrarno bogatstvo Hrvatske uključuje hektare stoljetnih vinograda i maslinika koji prekrivaju strme padine i zelene doline", piše u uvodu Julije Eskins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povod za Julijino istraživanje tri su rekordne platinaste nagrade te 16 zlata koje su hrvatski vinari prošle godine osvojili na Decanterovu ocjenjivanju vina, što je potaknulo još veći interes za hrvatska vina malih serija. Prema pisanju Voguea, Hrvatska konačno dobiva priznanje kao destinacija za ljubitelje vina sa sve većim međunarodnim fokusom na njenih 130 autohtonih sorti grožđa.

Konavle

"Smještena na južnom vrhu Hrvatske, vinska regija Konavle udaljena je samo 30 minuta vožnje južno od Dubrovnika - iako se zbog prekrasnih slapova, planinarskih staza, idiličnih primorskih gradova i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tako i ne čini. Temelj njezine vinogradarske prestižnosti je Malvazija, drevna sorta grožđa koju je nakon Domovinskog rata Niko Karaman, lokalni enolog, spasio od gotovo izumiranja nakon što su mnogi originalni vinogradi uništeni devedesetih godina. Regija sada ima više od 20 proizvođača koji se specijaliziraju za suha bijela vina, uključujući i nagrađivano Karaman vino", piše Vogue.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč dojmu da su ispod radara, Konavle se sve više ističu kao destinacija koju vrijedi zapamtiti. Prošlog ljeta Hotel Supetar Cavtat otvoren je nakon opsežne obnove privatne vile iz 1920-ih, izgrađene na ostacima starogrčkog naselja. Elegantni boutique hotel, koji je sada dio Adriatic Luxury Hotel portfelja vrhunskih objekata diljem Dalmacije, ima 16 soba. Sve ih je individualno dizajnirala hrvatska dizajnerska tvrtka Studio Lacroma u suradnji s lokalnom umjetnicom Katarinom Alamat Kusijanović. Namjenski vinski bar poslužuje odabrane brendove konavoskih vina, dok terasa restorana s pogledom na cavtatsku luku pruža savršen ambijent za pijuckanje pod zvijezdama", piše Vogue.

Pelješac

"Izdignut iz dalmatinske obale, sjeverno od Dubrovnika, nalazi se poluotok Pelješac koji je meka za kamenice i vino svjetske klase. A zahvaljujući Pelješkom mostu, koji je otvoren u srpnju 2022., sada je lakše doći do poluotoka. Jedna od najstarijih obiteljskih vinarija u Hrvatskoj - Vinarija Miloš, proizvodi vino već više od 500 godina, ali tek nakon što je komunistički sustav došao svom kraju 1990-ih, obitelj je uspjela otvoriti komercijalnu vinariju", piše autorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas imaju najveći organski vinograd na poluotoku, gdje su padine toliko strme da je nemoguće koristiti strojeve i sve se mora raditi ručno. Rezultat blista u njihovom vinu Miloš Stagnum, napravljenom isključivo od najboljeg grožđa, od 20 do 50 godina starih trsova, a pušteno je u prodaju nakon desetljeća dugog procesa odležavanja", prenose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A za one koji žele ostati u blizini Villa Korta Katarina, članica Relais & Chateaux, nudi osam luksuznih apartmana na svom raskošnom vinskom imanju uz more", pišu.

Istra

Vogueova novinarka ostala je oduševljena i Istrom.

"Istra je nekada bila dio Italije, a taj se utjecaj osjeća i danas. Zapravo, regija je dobila nadimak "nova Toskana" zbog svojih bujnih brežuljaka prekrivenih maslinicima, vinogradima i šumama prepunim tartufa. Postoji mnoštvo obiteljskih vinarija - Kabola i Cattunar su samo neke od njih - ali moderne posjede poput Roxanicha i Kozlovića počeli su povezivati ​​suvremeniju arhitektonsku kulturnu baštinu s hrvatskom tradicijom. Prošle godine, Meneghetti Wine Hotel & Winery, hotel sa 40 soba smješten u stogodišnjoj kamenoj zgradi, predstavio je svoj kompleks vinskih podruma od 160.000 četvornih metara, koji uključuje podrum u obliku vojnog hangara inspiriran povijesnim utvrdama koje okružuju imanje te privatnu sobu za kušanje vina", piše Vogue.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novost na sceni je i Stanzia Baracija, dizajnerski napredna vila koja se nalazi na 50 hektara organskih vinograda, maslinika, voćnjaka, povrtnjaka i livada koje pripadaju hrvatsko-američkoj obitelji Penavić. Kako bi obnovili kuću iz 19. stoljeća, vlasnici su angažirali njujorški arhitektonski studio Lindsay Newman", napisala je novinarka te dodala "Prošlog prosinca obitelj je otvorila restoran Stara škola, koncept bez otpada, od farme do stola koji vode švicarsko-kanadska kuharica Priska Thuring i bivši članovi tima restorana Alchemist s Michelinovom zvjezdicom u Kopenhagenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je fokus nedvojbeno na blagodatima Hrvatske, uključujući mnoga vina koja privlače znatiželjna nepca izvan plaže i duboko u prirodu", napisala je Julia Eskins za američki Vogue.

sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo