Nova istraživanja pokazuju da je neprijatelj broj jedan – šećer. Osim toga, dr Malhotra tvrdi da su punomasni proizvodi dobri za zdravlje te kako postoje brojni dokazi koji pokazuju da masti ne samo što ne dovode do srčanih problema, nego prehrana koja uključuje punomasne mliječne proizvode štiti od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Dr Malhotra ohrabruje svoje pacijente da jedu masti, te da izbjegavaju "light" proizvode.
"Savjetujem im da jedu punomasne proizvode i namirnice koje sadrže zasićene masti. Kada im još napomenem da se drže podalje od svega što navodno snizuje kolesterol, gledaju me otvorenih usta", kaže kardiolog.
Glavni krivac je šećer
Objašnjava da svi proizvodi koji navodno snižavaju kolesterol povećavaju rizik od srčanih bolesti i dodaje da masti nisu (glavni) krivac za gojaznost: "Izbjegavao sam punomasne proizvode, trenirao, ali sam ipak imao salo na trbuhu. Tada sam počeo istraživati utjecaj masti na zdravlje".
Dr. Malhotra tvrdi da je najveća opasnost po zdravlje šećer, a s njime se slaže profesor pedijatar dr. Robert Lustig. Također je proučavajo utjecaj masti i šećera na pretilost djece te je zaključio kako bi proizvodi koji sadrže šećer morali imati istaknuta upozorenja kao što to imaju cigarete ili neka alkoholna pića.
Sve je više stručnjaka koji smatraju da glavni krivac za pretjeranu težinu i čitav niz povezanih bolesti nisu masti, nego šećer. "Ne debljate se od masti, baš kao što ne postajete zeleni od povrća koje jedete," kaže kardiolog.
Liječnik dr Gary Tobes upozorava: "Debljina nema veze s brojem kalorija, nego s time što jedemo."
Inteligentna rješenja iz Švedske
U prilog tome govori i činjenica da se oko 23 posto populacije u Švedskoj pridržava režima prehrane koji podrazumijeva punomasne proizvode i što manje ugljikohidrata.
Švedski liječnik dr. Andreas Eenfeldt, koji je osmislio program prehrane s manje ugljikohidrata a više masti, ističe kako mnogi misle da je njegov režim prehrane "tempirana bomba, ali dok je svugdje u svijetu sve više pretilih i gojaznih, broj ljudi s prekomjernom težinom se u Švedskoj postupno smanjuje".
Istraživanja Švedskog vijeća za zdravstvo pokazala su da je upravo ovakav režim prehrane najbolji ne samo za skidanje kilograma, nego i za smanjivanje rizika od krvožilnih bolesti kod pretilih.
Osim toga, dva istraživanja koje je 2014. godine proveo Savez za medicinska istraživanja na glasovitom Cambridgeu, pokazala su da zasićene masti iz mlječnih proizvoda – naravno, ako se konzumiraju umjereno - smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.