Le Mika, creperia i galeteria u Masarykovoj, u toplu je jesen imala više gostiju nego što je stigla ispeći palačinki. Njene galette s lososom i ratatouillem i Crepes Suzette, u kratkom su vremenu postale zagrebačke ulične legende. Kako je pisao Telegram koji je sjajnu palačinkarnicu posjetio nedugo nakon otvorenja, radi se i o prvoj kreperiji u Hrvatskoj.
Mika Alix, 46-godišnji chef, tamo priprema isključivo francuske specijalitete, crêpes i galettes. Crêpes (tradicionalne francuske palačinke) su, za razliku od naših palačinki, jako tanke, hrskave, a iznutra sočne. Galettes (hrskavi kolač najčešće punjen voćem) u Le Miki rade od čiste heljde koju uvoze iz Francuske te su bezglutenski, a Alix nam je, kad smo bili tamo prije par tjedana, objasnio kako moraju izgledati: “kao čipka, moraju imati rupice po sebi”.
Veliki zimski izazov
Na meniju imaju više od 60 jela kojima se cijene kreću od 15 do 53 kune, tako u ponudi imaju La Parisienne, slanu crêpe s tankim odreskom dimljenog lososa i pirjanim povrćem s blagim šlagom od vlasca i limuna, koja košta 53 kune. Specijalitet im je Crêpe Suzette, inače klasik francuske kuhinje. Košta 36 kuna, a radi se o desertu flambiranom s likerom Grand Marnier te posluženom s umakom od naranče.
Terasu dizajnirala akademska umjetnica
No, kako piše gastroblog Plava kamenica, Le Mika, mjesto u kojemu se ne može sjediti unutra nego poslužuje hranu samo na terasi, morao se ozbiljno pripremiti za zimu na otvorenom. Pa su prije nekoliko dana otvorili 11 i pol metara dugu zimsku terasu, koju je oslikala zagrebačka umjetnica Aleksandra Gavrilovic, koristeći motive iz obližnje Kuće Kallina, kultnog ostvarenja zagrebačke secesije.
Topli grijani zimski vrt pun borića i mekanih deka jedan je od najatraktivnijih u Zagrebu. Osim vrta, Le Mika je i meni prilagodio zimi i Adventu, pa sad priprema francusko kuhano vino, dosta zanimljivije od uobičajene ponude na kućicama, te i galette s kobasicama. Za koji dan kreće još nekoliko frankofilskih zimskih jela.