PRVA ZAGREBAČKA KREPERIJA ODUŠEVILA ZA ADVENT: /

Pobrinula se za prekrasan ambijent, ali i birane specijalitete

Image

Creperia i galeteria Le Mika već je ujesen oduševila fenomenalnom ponudom, a za advent je pripremila prekrasan ambijent i, naravno, obogatila meni prikladnim francuskim specijalitetima.

8.12.2017.
17:17
VOYO logo

Le Mika, creperia i galeteria u Masarykovoj, u toplu je jesen imala više gostiju nego što je stigla ispeći palačinki. Njene galette s lososom i ratatouillem i Crepes Suzette, u kratkom su vremenu postale zagrebačke ulične legende. Kako je pisao Telegram koji je sjajnu palačinkarnicu posjetio nedugo nakon otvorenja, radi se i o prvoj kreperiji u Hrvatskoj.

Mika Alix, 46-godišnji chef, tamo priprema isključivo francuske specijalitete, crêpes i galettes. Crêpes (tradicionalne francuske palačinke) su, za razliku od naših palačinki, jako tanke, hrskave, a iznutra sočne. Galettes (hrskavi kolač najčešće punjen voćem) u Le Miki rade od čiste heljde koju uvoze iz Francuske te su bezglutenski, a Alix nam je, kad smo bili tamo prije par tjedana, objasnio kako moraju izgledati: “kao čipka, moraju imati rupice po sebi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki zimski izazov

Na meniju imaju više od 60 jela kojima se cijene kreću od 15 do 53 kune, tako u ponudi imaju La Parisienne, slanu crêpe s tankim odreskom dimljenog lososa i pirjanim povrćem s blagim šlagom od vlasca i limuna, koja košta 53 kune. Specijalitet im je Crêpe Suzette, inače klasik francuske kuhinje. Košta 36 kuna, a radi se o desertu flambiranom s likerom Grand Marnier te posluženom s umakom od naranče.

Image
Foto: Plava kamenica

Terasu dizajnirala akademska umjetnica

No, kako piše gastroblog Plava kamenica, Le Mika, mjesto u kojemu se ne može sjediti unutra nego poslužuje hranu samo na terasi, morao se ozbiljno pripremiti za zimu na otvorenom. Pa su prije nekoliko dana otvorili 11 i pol metara dugu zimsku terasu, koju je oslikala zagrebačka umjetnica Aleksandra Gavrilovic, koristeći motive iz obližnje Kuće Kallina, kultnog ostvarenja zagrebačke secesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topli grijani zimski vrt pun borića i mekanih deka jedan je od najatraktivnijih u Zagrebu. Osim vrta, Le Mika je i meni prilagodio zimi i Adventu, pa sad priprema francusko kuhano vino, dosta zanimljivije od uobičajene ponude na kućicama, te i galette s kobasicama. Za koji dan kreće još nekoliko frankofilskih zimskih jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo