ZATO VAM OBROCI NE ISPADAJU KAKO TREBA: /

Ovo su najčešće pogreške koje činite u kuhinji

Image
Foto: Giphy

Iznenadit će vas kada shvatite da i sami činite ove pogreške, zbog kojih hrana ne ispada onako kako bi trebala.

19.7.2017.
14:56
Giphy
VOYO logo

Bilo da ste početnik ili iskusan kuhar, neizbježno je da ćete u kuhinji kad-tad učiniti pogrešku. Da, čak i dobri kuhari i iskusni profesionalci čine pogreške. To se događa kada ste u žurbi, osjećate se malo lijeno ili ste jednostavno novi u kuhinji.

Postanite bolji kuhar znajući kako izbjeći neke od najčešćih pogrešaka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nečitanje recepta do kraja

Znamo da ste u žurbi ili jednostavno preuzbuđeni zbog novog recepta, zbog čega krenete pripremati obrok čitajući upute ukorak s onim što radite. Valja znati kako nisu svi recepti napisani ispravnim redoslijedom. Ubuduće prvo pročitajte sve što piše, kako vam se ne bi dogodilo da usred kuhanja shvatite da ste nešto preskočili.

Korištenje premale daske za rezanje

Naravno, one male slatke daščice različitih boja ugodne su oku, ali nimalo funkcionalne, osim ako trebate narezati samo jagode ili neko drugo sitno voće. Cijelo pile sigurno nećete moći narezati na dasci koja nije barem duplo veća od njega. Mislite unaprijed i izbjegnite nered.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odabir pogrešnog noža

Image

Prije odabira noža, zapitajte se što njime mislite rezati. Ne treba vam isti nož za sjeckanje češnjaka i rezanje lubenice. Vaš omiljeni nož nije multifunkcionalan. Zašto si ne biste olakšali u startu?

Rad na neurednoj plohi

Ne samo da ćete biti manje uspješni i organizirani u pripremi jela, već kuhanjem na pretrpanim i nečistim površinama riskirate zarazu zbog širenja bakterija.

Image
KAKO KUHATI BOLJE: /

Česte pogreške koje svi rade u kuhinji (i jednostavni načini kako ih izbjeći)

Image
KAKO KUHATI BOLJE: /

Česte pogreške koje svi rade u kuhinji (i jednostavni načini kako ih izbjeći)

Dodavanje sastojaka na hladnu tavu

U većini je slučajeva bolje pričekati da se tava zagrije, a tek onda početi stavljati sastojke. U suprotnom ćete, umjesto sočnog obroka, dobiti namirnice natopljene uljem, koje se, u nedostatku topline, samo upilo u njih.

Priprema mesa ravno iz hladnjaka

Bilo da kuhate piletinu, svinjetinu, govedinu ili ribu, nikada nemojte meso pripremati čim ga izvadite iz hladnjaka. To je razlog zašto vam se događa da je meso izvana dobro kuhano ili pečeno, a iznutra sirovo. Temperatura se mesa prvo mora izjednačiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenapučenost namirnica u tavi

Image
Foto: Thinkstock, voltan1

Ako nagurate sve namirnice jednu do druge, temperatura se tave smanjuje, a ima i više vlage, što također dovodi do neravnomjernog pečenja. Rezultat je kao da ste kuhali na pari.

Rezanje mesa odmah po završetku kuhanja

Znamo da ste gladni i da ste jedva dočekali pojesti slastan odrezak, ali rezanje mesa dok je još vruće velika je pogreška. Čim zarežete, svi će korisni u kusni sokovi iscuriti na tanjur ili dasku za rezanje, piše Kitchn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo