Loše navike koje ponekad imaju i najiskusniji kuhari mogu dramatično utjecati na okus hrane, tvrde stručnjaci, ali srećom lako ih je ispraviti.
Od korištenja suhog začinskog bilja kada recept traži svježe, do kuhanja mesa tek izvađenog iz frižidera, to su pogreške koje tisuće nas radi svakoga dana, piše Daily Mail.
Začinsko bilje
Ljudi često koriste suhe začine čak i kada recept izričito navodi svježe. Ali osušeno začinsko bilje puno je jače od svježega, te jelo na kraju može završiti prezačinjeno.
Dobro je pravilo da kada koristite suho umjesto svježega, koristite samo jednu trećinu potrebne količine.
Meso iz frižidera
Ako kuhate meso čim je izvađeno iz frižidera, nejednako će se skuhati te bi neki dijelovi mogli ostati nedokuhani.
Umjesto toga, izvadite meso na sobnu temperaturu barem pola sata prije kuhanja.
Začinjavanje
Tanka je linija između bezokusnog i nezačinjenog i odvratno slanog.
Pobrinit se da redovito kušate hranu kako bi vidjeli treba li joj svježe začinjavanje. Ako ste pretjerali sa soli i paprom probajte ovaj korisni trik: razrijedite prezačinjenost s malo vrhnja, vina, ili nesoljene juhe.
Prženje mesa
Česta pogreška koju ljudi rade je okretanje komada mesa, poput odreska, u tavi prerano.
Dajte mu vremena. Svaka strana mesa trebala bi imati tamnu koru od prženja, jer je to ono odakle dolazi većina okusa.
Kuhanje brokula
Ima li išta gore od prekuhanih brokula?
Zgodan trik koji biste trebali imati na umu kada kuhate ovu superhranu je da ju izvadite iz posude čim postane svjetlozelena. Prelijte ju hladnom vodom kako bi spriječili daljnju termičku obradu.
Tjestenina
Da li se vaša tjestenina sva slijepi kada ju kuhate? Možda vam je posuda jednostavno premala.
Probajte koristiti veću posudu te će vam se tjestenina ravnomjernije skuhati.
Sigurno činite ove pogreške kod kuhanja jaja: Evo kako ćete ih sljedeći put skuhati kako spada
Prenatrpanost
Veliko je iskušenje staviti sve u jednu tavu kada kuhate za veću grupu ljudi, no važno je ne dopustiti komadima mesa da se međusobno dotiču.
Ako je tava 'prenapučena', Toplina će se smanjiti što može spriječiti potamljenje mesa te prouzročiti oslobađanje vlage, a posljedica toga biti će suho meso.
Kuhanje jaja
Mali je vremenski razmak između meko i tvrdo kuhanog jajeta.
Šest minuta trebalo bi biti dovoljno da žumanjak ostane dovoljno mekan da u njega možete umočiti kruh, dok je devet dovoljno za tvrdo kuhano jaje.
Pametno je staviti jaje pod mlaz hladne vode nakon što ste ga skuhali kako bi spriječili preostalu toplinu u njemu da ga i dalje kuha.