Proljetna juha od kopraSastojci: 1 vezica kopra 2 žlice brašna 1 l vode 1 jaje malo maslaca ili ulja sol i papar svježa paprika za ukrašavanje
Priprema:
Na maslacu popržiti brašno, dodati usitnjeni kopar i sve malo popržiti. Dodati vodu, posoliti i popapriti, a po izboru začiniti dodatnim začinima. Kada zakuha dodati jaje uz miješanje. Kod posluživanja, možete narezati malo paprike kao ukras.
Ova juha se jede s kruhom, a može se napraviti i kao umak, ali bez jajeta i s manje vode.
Odresci na lovački
Sastojci: 1 kg junetine 2 češnja češnjaka 1 šalica soka od rajčice 2 dl ulja 1 vezica peršina sol i papar brašno
Priprema:
Meso narežite, posolite i popaprite s obje strane pa svaki komad uvaljajte u brašno.
Ugrijte ulje i svaku šniclu naglo zapecite s obje strane, dok ne dobiju rumenu boju.
U posudici pomiješajte usitnjeni peršin i češnjak, te 2 žličice ulja.
U posudu za pečenje slažite red mesa, pa peršin i češnjak, a nakon što ste sve poslagali, meso prelijte sokom od rajčice i čašom vode.
Poklopite i kuhajte oko 10 minuta. Poslužite uz restani krumpir i punjenu papriku sa sirom.
Paprike punjene kajmakom i sirom
Sastojci: 20 paprika 500 g kravljeg sira 300 g kajmaka 5 jaja
Priprema:
Sir, kajmak i umućena jaja dobro izmiješajte. Masom punite svježe paprike, očišćene od sjemenki i drški. Poslažite ih u posudu i pecite na umjerenoj vatri 45 minuta.
Rižine pogačice s višnjama
Sastojci: 125 g brašna 2 jaja prašak za pecivo 200 g šećera sol 1,2 dl mlijeka staklenka kompota od višanja (760 g) 120 g riže limunova korica
Priprema:
Rižu skuhajte i ohladite. Žumanca izmiješajte s mlijekom. Dodajte rižu, pola staklenke višanja, prašak za pecivo, polovicu šećera, limunovu koricu i brašno.
Smjesu izmiješajte i dodajte izlupane bjelanjke. Dobivenu smjesu žlicom stavite u nauljenu i zagrijanu tavu. Pecite s obje strane.
Ostatak višanja prokuhajte sa šećerom i sirupom iz kompota, izmiksajte i servirajte uz pogačice.