Bundevu ogulite, narežite na kockice i zajedno s malo smeđeg šećera skuhajte u 1 litri vode. Ohlađenu ispasirajte u kašu. Dodajte jednu ispasiranu mrkvu, i nekoliko čajnih žličica limunova soka te vode po želji (ovisno volite li više gušće ili rjeđe smoothie), te još jednom dobro izmiksajte. Dodatno zasladite po želji - smeđim šećerom ili stevijom. Držite u hladnjaku i popijte u roku dva dana.
Sok od bundeve najbolji je napitak od povrća jer su u njemu zastupljeni vitamini i minerali u omjeru koji najbolje odgovara našem metabolizmu, a dobar je i za detoksikaciju cijelog organizma. Bundevin sok također potiče probavu i odstranjuje otrove iz crijeva, smanjuje razinu masnoće u krvi djelovanjem enzima koji otapaju masnoće i veže uz sebe kolesterol te tako pomaže razgradnju masnog tkiva.
Ako tijekom hladnih jesenskih i zimskih dana unesete samo jednu jušnu žlicu ekološki uzgojene bundeve (u obliku soka), prevenirat ćete probleme s mokraćnim mjehurom i prostatom. I koštice i ulje također se upotrebljavaju kod problema s mokraćnim mjehurom, bubrezima i prostatom.
Više recepara potražite u našem prilogu Tjedan bundeve.