MASTERMEAL /

Uz Melkiora Bašića okusom otputujte u Toscanu i uživajte u zanimljivom jelu

Image
Foto: MasterMeal

Za sve one koji vole raviole, jeste li spremni za jedan mali twist – odnosno gole raviole?

7.3.2025.
14:13
MasterMeal
VOYO logo

Ovi lagani jastučići tradicionalno dolaze iz Toskane, a naziv gnudi znači "goli" – jer su zapravo nadjev za raviole, a nemaju puno ili uopće brašna! Kad ih napravimo s rikotom i špinatom i kada spojimo aromatičnim umakom od bosiljka i limuna, dobivate jelo koje je istovremeno baršunasto, svježe i savršeno uravnoteženo. Ključ uspjeha? Dobra rikota, malo strpljenja pri oblikovanju i nježno kuhanje kako bi gnudi ostali mekani poput oblaka.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Za gnude od rikote i špinata u umaku od bosiljka i lumina potrebno je znati tri tehnike:

  1. Kako blanširati špinat?
  2. Kako napraviti gnude od rikote i špinata?
  3. Kako napraviti umak od bosiljka i limuna

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva tajne za pripremu savršenih domaćih lazanja

Image
MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva tajne za pripremu savršenih domaćih lazanja

Blanširanje špinata

Krenimo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebne namirnice:

  • Maslac (100g)
  • Led
  • Rikota (250g)
  • Špinat (200g)
  • Oštro brašno (70g)
  • Voda
  • Voda od kuhanja tjestenine
  • Sol
  • Jaje
  • Bosiljak
  • Limun sok
  • Grana padano (30g)
  • Blanširanje špinata

Postupak:

  1. Vodu stavimo kuhati.
  2. Posolimo je pa poklopimo da što prije zakipi. Zadatak nam je lagano kuhati, odnosno blanširati špinat.
  3. Kad voda zakipi, uronimo u nju špinat. Ciljeli treba biti uronjen u vodu.
  4. Ako dio špinata bude iznad površine vode, pocrnit će pa zato moramo stalno miješati i potapati ga. Kuhamo ga tako oko 2 minute.
  5. Špinat prebacimo u posudu s hladnom vodom i ledom.
  6. Ohlađeni špinat prebacimo u sito.
  7. Dobro je i dodatno rukom stisnuti špinat iznad sita kako bi se još bolje ocijedio višak vode.
  8. Špinat sitno nasjeckamo.
Image
Foto: MasterMeal

Gnudi od rikote i špinata

Postupak:

  1. U zdjelu stavimo rikotu.
  2. Dodamo sjeckani blanširani špinat.
  3. Posolimo i popaprimo po potrebi.
  4. Naribamo u zdjelu grana padano i dodajemo jedno jaje.
  5. Sve dobro promiješamo i razradimo pjenačom.
  6. Dodamo oštro brašno i promiješamo.
  7. Stavljamo oštro brašno po površini pleha tako da ga cijelog prekrijemo. Količina koju ćete potrošiti ovisi o tome koliko ćete debeli sloj brašna napraviti i koliki je pleh.
  8. Žlicom uzmemo malo smjese za gnude, rukom isporcioniramo loptice i odlažemo na brašno kojim je prekriveno dno pleha.
  9. Nakon toga gnude zatrpamo brašnom.
  10. Sada kada su prekrivene brašnom, možemo ih bolje oblikovati rukom u pravilne loptice.
  11. Pošto su gnudi s jajem, trebamo ih u hladnjaku ostaviti minimalno sat vremena, a idelano preko noći.
  12. Stavimo lonac s vodom na vatru, posolimo je i poklopimo da brže zakipi.
  13. Gnude vadimo iz hladnjaka nakon hlađenja.
  14. Voda ne smije jako kipjeti jer se gnudi kuhaju na laganoj vatri.
  15. Gnude lagano spustimo u vodu, ali ne smijemo pretrpati lonac.
  16. VAŽNO: Gnudi se ne miješaju dok su u loncu! Miješanjem se mogu raspasti jer su vrlo osjetljivi.
  17. Gnudi će biti gotovi kada se dignu na površinu.
  18. Kuhane gnude prebacimo u posudu u koju ćemo dodati malo vode iz lonca u kojem smo ih kuhali kako se ne bi osušili.
  19. Vodu u kojoj se gnudi kuhali nećemo bacati ako planiramo raditi umak, a planiramo.
Image
Foto: MasterMeal

Umak od bosiljka i limuna

Postupak:

  1. Na tavu dodamo malo vode iz lonca u kojoj smo kuhali gnude. Stavimo otprilike dvije šeflje vode.
  2. Dodajemo maslac kako bi reducirali vodu do željene gustoće – dok ne postane kremasti umak. Dobro je da maslac bude narezan na kockice koje su podjednake veličine da se može ravnomjerno topiti.
  3. Možemo po potrebi dodati još malo hladnog maslaca. Potom ugasimo vatru kako bi se umak još zgusnuo.
  4. Naribamo malo limunove korice.
  5. Dodamo i bosiljka – ili cijele listove ili nasjeckamo.
  6. Dodamo malo iscijeđenog limunovog soka koji smo dobili od polovice limuna

Serviranje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U tavu u kojoj smo pripremili umak od bosiljka i limuna, dodamo gnude koje smo prethodno skuhali.
  2. Gnude lagano ugrijemo. Pritom treba paziti da se gnudi ne raspadnu. S njima samo nježno.
  3. Kako gnude grijemo na tavi, lagano ih polijevamo umakom uz pomoć žlice.
  4. Seviramo gnude na središte tanjura.
  5. Prelijemo ih umakom od bosiljka i limuna.
  6. Naribamo grana padano po vrhu.
  7. Za kraj – dekoriramo listićima bosiljka.

Dobar tek,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Tko je oduševio napuljske suce? U Poreču izabrali najboljeg pizza majstora!

jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike