Ovi lagani jastučići tradicionalno dolaze iz Toskane, a naziv gnudi znači "goli" – jer su zapravo nadjev za raviole, a nemaju puno ili uopće brašna! Kad ih napravimo s rikotom i špinatom i kada spojimo aromatičnim umakom od bosiljka i limuna, dobivate jelo koje je istovremeno baršunasto, svježe i savršeno uravnoteženo. Ključ uspjeha? Dobra rikota, malo strpljenja pri oblikovanju i nježno kuhanje kako bi gnudi ostali mekani poput oblaka.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Za gnude od rikote i špinata u umaku od bosiljka i lumina potrebno je znati tri tehnike:
- Kako blanširati špinat?
- Kako napraviti gnude od rikote i špinata?
- Kako napraviti umak od bosiljka i limuna
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Blanširanje špinata
Krenimo!
Potrebne namirnice:
- Maslac (100g)
- Led
- Rikota (250g)
- Špinat (200g)
- Oštro brašno (70g)
- Voda
- Voda od kuhanja tjestenine
- Sol
- Jaje
- Bosiljak
- Limun sok
- Grana padano (30g)
- Blanširanje špinata
Postupak:
- Vodu stavimo kuhati.
- Posolimo je pa poklopimo da što prije zakipi. Zadatak nam je lagano kuhati, odnosno blanširati špinat.
- Kad voda zakipi, uronimo u nju špinat. Ciljeli treba biti uronjen u vodu.
- Ako dio špinata bude iznad površine vode, pocrnit će pa zato moramo stalno miješati i potapati ga. Kuhamo ga tako oko 2 minute.
- Špinat prebacimo u posudu s hladnom vodom i ledom.
- Ohlađeni špinat prebacimo u sito.
- Dobro je i dodatno rukom stisnuti špinat iznad sita kako bi se još bolje ocijedio višak vode.
- Špinat sitno nasjeckamo.

Gnudi od rikote i špinata
Postupak:
- U zdjelu stavimo rikotu.
- Dodamo sjeckani blanširani špinat.
- Posolimo i popaprimo po potrebi.
- Naribamo u zdjelu grana padano i dodajemo jedno jaje.
- Sve dobro promiješamo i razradimo pjenačom.
- Dodamo oštro brašno i promiješamo.
- Stavljamo oštro brašno po površini pleha tako da ga cijelog prekrijemo. Količina koju ćete potrošiti ovisi o tome koliko ćete debeli sloj brašna napraviti i koliki je pleh.
- Žlicom uzmemo malo smjese za gnude, rukom isporcioniramo loptice i odlažemo na brašno kojim je prekriveno dno pleha.
- Nakon toga gnude zatrpamo brašnom.
- Sada kada su prekrivene brašnom, možemo ih bolje oblikovati rukom u pravilne loptice.
- Pošto su gnudi s jajem, trebamo ih u hladnjaku ostaviti minimalno sat vremena, a idelano preko noći.
- Stavimo lonac s vodom na vatru, posolimo je i poklopimo da brže zakipi.
- Gnude vadimo iz hladnjaka nakon hlađenja.
- Voda ne smije jako kipjeti jer se gnudi kuhaju na laganoj vatri.
- Gnude lagano spustimo u vodu, ali ne smijemo pretrpati lonac.
- VAŽNO: Gnudi se ne miješaju dok su u loncu! Miješanjem se mogu raspasti jer su vrlo osjetljivi.
- Gnudi će biti gotovi kada se dignu na površinu.
- Kuhane gnude prebacimo u posudu u koju ćemo dodati malo vode iz lonca u kojem smo ih kuhali kako se ne bi osušili.
- Vodu u kojoj se gnudi kuhali nećemo bacati ako planiramo raditi umak, a planiramo.

Umak od bosiljka i limuna
Postupak:
- Na tavu dodamo malo vode iz lonca u kojoj smo kuhali gnude. Stavimo otprilike dvije šeflje vode.
- Dodajemo maslac kako bi reducirali vodu do željene gustoće – dok ne postane kremasti umak. Dobro je da maslac bude narezan na kockice koje su podjednake veličine da se može ravnomjerno topiti.
- Možemo po potrebi dodati još malo hladnog maslaca. Potom ugasimo vatru kako bi se umak još zgusnuo.
- Naribamo malo limunove korice.
- Dodamo i bosiljka – ili cijele listove ili nasjeckamo.
- Dodamo malo iscijeđenog limunovog soka koji smo dobili od polovice limuna
Serviranje:
- U tavu u kojoj smo pripremili umak od bosiljka i limuna, dodamo gnude koje smo prethodno skuhali.
- Gnude lagano ugrijemo. Pritom treba paziti da se gnudi ne raspadnu. S njima samo nježno.
- Kako gnude grijemo na tavi, lagano ih polijevamo umakom uz pomoć žlice.
- Seviramo gnude na središte tanjura.
- Prelijemo ih umakom od bosiljka i limuna.
- Naribamo grana padano po vrhu.
- Za kraj – dekoriramo listićima bosiljka.
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Tko je oduševio napuljske suce? U Poreču izabrali najboljeg pizza majstora!