Znate li ljude koji ne vole celer? Sigurno znate. A znate tko je iznimno volio celer? Stari rimljani!
Celer je biljka koja je u rimskoj antici bila smatrana pravim zdravim eliksirom. Rimljani su u njemu prepoznavali više od običnog povrća; vjerovali su da celer ima snažna ljekovita svojstva, osobito za probavu i detoksikaciju tijela. Iako su bili poznati po borbenim vještinama i strategijama, Rimljani su znali da istu pažnju treba posvetiti i zdravlju, pa su koristili celer u napicima i pripravcima koji su im pomagali očuvati vitalnost. S obzirom na to da su se tadašnjim "superhranjivim" biljkama pridavali gotovo magična svojstva, nije bilo iznenađenje što je celer, uz ostale biljke, postao nezaobilazan dio njihove svakodnevne prehrane i medicine.
Mi ćemo od celera napraviti jednu prefinu domaću krem juhu. Koja ne samo da je zdrava, nego može služiti i kao afrodizijak. Tako da, svako može u toj juhi naći nešto dobro.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Poznati hrvatski chef Melkior Bašić
Za krem juhu od celera potrebno je znati dvije tehnike:
- Kako napraviti krem juhu od celera
- Kako pripremiti tostirane suncokretove sjemenke
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Krenimo!
Recept za krem juhu od celera
Potrebne namirnice:
- Celer (800g)
- Maslinovo ulje
- Sol
- Maslac (100g)
- Luk (1 glavica)
- Voda
- Papar
- Voda
- Vrhnje za kuhanje (200mL)
Postupak:
- Operemo celer i očistimo ga tako što ćemo oguliti koru
- Narežemo celer na ploške
- Očistimo i narežemo luk na ploške
- Luk dinstamo u loncu na maslinovom ulju
- Posolimo po želji
- Kada luk poprimi zlatnosmeđu boju, dodajemo šnite narezanog celera. Celer treba malo dulje pržiti da se karamelizira
- Kada celer poprimi smećkastu boju, došlo je do karamelizacije
- Dodajemo maslac koji se treba rastopiti i poprimiti smeđu boju
- Nakon toga polijemo sve vodom i pirjamo na laganoj vatri oko 45min
- Prebacujemo sadržaj iz lonca u blender i sve skupa blendamo
- Dodajemo vodu do željene teksture juhe
- Prava tekstura juhe je kada prolaskom kuhače ili špatule ne ostaje vidljiv trag na površini juhe
- Dodajemo sol i papar po želji
- Legiramo sve vrhnjem za kuhanjem, odnosno gasimo vatru i postepeno dolijevamo vrhnje za kuhanje
Tostiranje sjemenki suncokreta
Potrebne namirnice:
- Suncokretove sjemenke
Postupak:
- Stavimo na tavu jedan tanki sloj suncokretovih sjemenki
- Upalimo vatru na srednju toplinu. Ciljamo da poprime žučkastosmeđu boju. Neće biti zlatne
- Nakon toga ih mičemo s vatre u zdjelicu
Serviranje
Postupak:
- Šefljom ili šefarkom dodajemo juhu u zdjelicu
- Dodajemo žlicu kiselog vrhnja u juhu te ga ukrasimo po vrhu
- Dodajemo malo maslinovog ulje po vrhu kako bi ga ukrasili
- Za kraju prospemo nešto manje od pola šake tostiranih suncokretnovih sjemenki po vrhu
Dobar tek,