Pinca, sirnica ili slatka pogađa tradicionalno se priprema za Uskrs. Iako djeluje vrlo skromno i jednostavno, treba biti uporan u njegovoj izradi jer zahtijeva da se tijesto dobro zamijesi. Ali isplati se jer od nje miriše cijela kuća, a neće razočarati niti jedno nepce.
Sastojci:
- 1 kg namjenskog brašna
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 6 žumanjaka
- 40 g svježeg kvasca
- 500 ml mlijeka
- vanilin šećer
- naribana korica jedne naranče i limuna
- 80 g grožđica
- 1 čašica ruma
- 10 kockica šećera
Priprema:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Za početak napravite pjenicu od mlakog mlijeka, žlice šećera, brašna i izmrvljenog kvasca te ostavite na toplome da se diže oko 15 minuta.
- Kada se pjenica digne, pomiješajte je s ostalim brašnom, toplim lijekom, žutanjcima, otopljenim maslacem, šećerom, vanilinim šećerom, koricom, rumom i grožđicama. Tijesto dobro izradite dok nije glatko, prebacite ga u pobrašnjenu posudu i pustite neka se diže dva sata.
- Tijesto razdijelite na tri jednaka dijela i od njih oblikujte kugle, stavite ih na papir za pečenje te pustite neka se još malo dižu (oko sat vremena).
- Pince prije pečenja premažite razmućenim jajetom te na svakoj napravite tri duboka reza od sredine prema krajevima i posipajte grubo mljevenim šećerom.
- Pecite ih na 180 °C oko 30 minuta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa