Police trgovina postale su pune "zdravih" namirnica, od grickalica bogatih proteinima do mlijeka preko orašastih plodova. Mnogi ljudi opsjednuti su tom trendovskom hranom koja obećava da će poboljšati tijelo iznutra prema van, piše The Sun.
POGLEDAJTE VIDEO: Pobjednik natjecanja u obaranju ruke: 'Važna je prehrana. Proteine dobivam od janjetine, jedno 5 kila dnevno…'
No, dr. Raja Mohan iz aplikacije za kontrolu težine, LEAN otkrio je da te "zdrave" namirnice nisu baš uvijek bolja alternativa onima koje su na glasu kao "nezdrave".
"Mnoge od 'zdravih' namirnica pune su dodatnih sastojaka poput soli i umjetnih zaslađivača kako bi se održao okus, a istovremeno zadržao nizak sadržaj kalorija, rekao je dr. Mohan za The Sun.
Evo nekoliko primjera hrane koja se može činiti zdravijom, ali zapravo nije.
Nektar agave se često reklamira kao zdravija i često prirodnija zamjena za šećer. Ima sličnu konzistenciju kao med, iako je nešto rjeđa i dolazi od biljke agave. Unatoč oznaci "prirodno", nektar agave se intenzivno obrađuje, upozorio je dr. Raja.
Pretjerana količina fruktoze nije dobra
"Može sadržavati više fruktoze (to jest šećera) nego bilo koji drugi uobičajeni zaslađivač, uključujući visokofruktozni kukuruzni sirup", dodao je.
Pretjerana količina fruktoze, kao ni previše dodanog šećera, nije dobra za vas. Fruktoza se pretvara u glukozu u jetri, što je ono što tijelo koristi za energiju. No, ako je ima previše, jetra proizvodi mokraćnu kiselinu i mast. To može povećati rizik od bolesti masne jetre, gihta i bolesti srca.
3. Žudnja za ugljikohidratima: Ako imate povećanu potrebu za grickalicama kako dani prolaze, a posebno ako želite jesti puno nezdrave hrane, trebali biste pokušati kontrolirati tu želju jer može dovesti do prekomjerne težine koju mnogi pokušavaju izbjeći.
Ako svom djetetu pokušavate u prehranu ubaciti više povrća tako da mu umjesto klasičnog čipsa od krumpira dajete onaj od povrća, razmislite dobro prije nego kupite vrećicu grickalica.
"Ova grickalica, iako je naizgled dobra za vas, prerušena je brza hrana. Iako bi 'povrće' moglo zvučati zdravije, u stvarnosti je ovaj čips često intenzivno prerađen i bogat je nezdravim mastima i natrijem", objasnio je dr. Mohan.
Proteinske pločice su 'prerušene čokoladice'
Studija iz 2017. godine zapravo je otkrila da bi čips od povrća mogao biti čak i gori za nas od čipsa od krumpira i nekih čokoladica. Podaci koje je prikupio Wren Kitchens otkrili su da je pakiranje čipsa od 40 grama povrća imalo više masnoće od iste porcije slanih Pringlesa i gotovo dvostruko više nego u Mars čokoladici.
Na policama trgovina možete pronaći razne vrste proteinskih pločica, od veganskih, preko čokoladnih do onih posutih šarenim mrvicama. Ne samo da su te pločice pune proteina, što je dobro za rast mišića, pa čak i mršavljenje, već su i izvrsnog okusa.
Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno jest, opomenuo je dr. Mohan te istaknuo da su mnoge proteinske pločice u biti "prerušene čokoladice prepune šećera i umjetnih sastojaka".
Ako želite kupiti proteinski međuobrok, svakako pogledajte popis sastojaka i potražite pločicu s minimalnim dodanim šećerom (manje od 12 grama po porciji).