Među deset namirnica koje su dobre za vas su kelj, açai i avokado. Dijetetičarka Kaitlin Colucci rekla je: "Oznaka 'superhrane' popularan je način za tvrtke da reklamiraju određene namirnice i prodaju proizvode, ali puno poznatije voće i povrće koje se desetljećima nalaze u supermarketima, imaju isto toliko zdravstvenih prednosti.” Kaitlin je otkrila deset "superhrana" i objašnjava njihove zdravstvene prednosti.
Evo koja hrana jača vaše zdravlje: Stručnjaci ju nazivaju 'superhranom', a jele su ju i vaše bake
1. Jaja: Jaja su sjajan izvor proteina jer sadrže veliki izbor vitamina i minerala. Sadrže vitamin A koji pomaže u obrani od infekcija i bolesti, vitamin E koji je dobar za zdravlje živaca i vitamin D koji održava kosti i mišiće zdravima, a nalazi se u vrlo malo drugih namirnica. Jaja također sadrže niz vitamina B koji podržavaju snažno funkcioniranje stanica. Sadrže deset minerala, uključujući kalcij, koji je dobar za kosti, cink, koji podržava imunološki sustav i željezo, koje podiže energiju.
4. Suhe šljive: Suhe šljive su oduvijek bile popularne jer šećeri sorbitol i visok sadržaj vlakana pomažu u sprječavanju zatvora. Ta su vlakna posebno dobra za zdravlje probave, ali suhe šljive također sadrže antioksidanse. Da biste iskoristili sve dobrobiti, jedite cijelo voće, nemojte piti samo sok od suhih šljiva.
5. Leća: Leća može pomoći u zamjeni mesa kao dijela zdravije prehrane s niskim udjelom zasićenih masti. Izvrstan su izvor folne kiseline, koja može neutralizirati vrste anemije, vitamina B i dijetalnih vlakana. Pomažu u radu crijeva i zdravoj stolici te stabiliziraju razinu šećera u krvi. Također su dobar izvor proteina koji su nam potrebni za popravak stanica i stvaranje novih.
Gljive
5. Češnjak
10. Kava: Kava ima antioksidativna svojstva i posebno je bogata polifenolima i flavonoidima, koji su poznati po svojim protuupalnim svojstvima, a također mogu pomoći u radu kardiovaskularnog sustava i zdravlju crijeva. Ako kavu pijete zbog njezinih zdravstvenih dobrobiti, odlučite se za mljevena zrna, a ne za instant.
Neke od najboljih namirnica koje jačaju zdravlje nalaze se u našim kuhinjama već desetljećima, od suhih šljiva do zobi, jaja i banana. Hrana koju je vaša baka koristila je puna hranjivih tvari koje vaše tijelo treba ove zime. Navodi se da će gljive biti jedna od najpopularnijih namirnica 2023. godine zahvaljujući hranjivim tvarima u njima koje su povezane sa sprječavanjem Alzheimerove bolesti i raka.