Osjećate li nadutost, bol u trbuhu ili vas muče vjetrovi odmah nakon što pojedete nešto mliječno? Da, vaš organizam vjerojatno ne podnosi, odnosno ne može dobro razgraditi mliječni šećer jer ne proizvodi dovoljno (ili uopće) laktaze - enzima koji razgrađuje laktozu. Netolerancija na laktozu, pogotovo ako volite mliječne proizvode, može smanjiti kvalitetu života, ali i ne mora.
Evo što je dobro znati ako vas muči problem s kojim se bori sve više ljudi:
Znajte svoje granice
Možda vam smeta laktoza, ali ne znači da na nju isto regirate kao i svi drugi. Možda vam malo sira ili jogurta neće napraviti kaos u crijevima, ali velika čaša mlijeka hoće. Pratite svoje simptome i osluškujte tijelo jer ćete tako bolje prepoznati 'okidače' i u skladu s time ih izbjegavati.
Mlijeko bez laktoze je jednako dobro
Kava, müsliji i frapee ukusni su i s mlijekom koje ne sadrži laktozu. Lakše se probavlja, a razlika između njega i onog s laktozom je okusno neznatna.
Pripremite se
Ako ste u žurbi ili ste gladni, veća je vjerojatnost da ćete posegnuti za nečime što bi moglo uzburkati vaš želudac. Bolje je da u svakom trenutku sa sobom imate hranu koju smijete jesti. Takva rutina traži više truda i odricanja, ali eto, što se može.
Čitajte deklaracije
Mlijeko nije jedina namirnica koje se trebate čuvati jer je laktoza prisutna, primjerice, u instant juhama, žitaricama, prahovima za puding i sličnim proizvodima. Ne znači da će vam naštetiti toliko mala količina lakzote, ali nikada ne možete biti sigurni.
Alergija na mlijeko i netolerancija na laktozu nisu isto
Ako ste alergični na mlijeko, u ustima vam se može pojaviti lagani svrab ili kožni osip, a netolerancija na laktozu podrazumijeva bol u trbuhu, vjetrove, nadutost, mučninu i proljev. Simptomi se najčešće pojavljuju 30 minuta nakon konzumacije namirnica s laktozom.
Izvor: Her