Tamna torta
Sastojci:
310 g tamne čokolade - obavezno sa 70 posto kakaa 185 g tamne čokolade za preljev 10 velikih jaja
Priprema:
Kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva.
Na pari otopite 310 g čokolade, istucite snijeg od bjelanjaka te dobro istucite žumanjke koje ćete polako dodajti u čokoladu. Dodajte nekoliko žlica snijega od bjelanjaka pa tek malo promiješajte. Brzo i pažljivo dodajte ostatak snijega, dok smjesa ne postane poput suflea. Nemojte previše miješati.
Ulijte u kalup za torte i pecite točno 8 minuta. Izvadite pa ostavite da se hladi 30 minuta. Zatim stavite u hladnjak preko noći ili najmanje 12 sati.
Tortu okrenite na pladanj za posluživanje i prelijte tankim slojem čokoladnog preljeva, koji ste dobili topljenjem ostatka čokolade. Ostavite 5 minuta u hladnjaku. Prije posluživanje oštar nož umočite u toplu vodu i sijecite tortu.
Neodoljive dinje u portu
Sastojci:
1 1/2 žličica neutralne želatine 3/4 šalice vode 1/4 šalice šećera 3/4 šalice Ruby Porta 1 1/2 žličica procijeđenog soka od limuna 1/4 veće dinje
Priprema:
U malom loncu pospite želatinu u vodu, jednu minutu ne dirajte pa stavite iznad srednje vatre. Miješajte dok se želatina ne rastopi. Dodajte šećer i port, kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, oko 3 minute. Uklonite s vatre i umiješajte sok od limuna. Ohladite na sobnoj temperaturi.
Očistite dinju pa narežite na manje kriške. Podijelite u posudice ili zdjelu pa prelijte želatinom. Ohladite u hladnjaku 6 do 24 sata.
Hladni džem od limuna
Sastojci:
18 limuna šećer voda
Priprema:
Vilicom probodite limune pa postavite u zdjelu s hladnom vodom. Pustite da odstoje tri dana, mijenjajući vodu dva puta na dan.
Narežite limun na vrlo tanke kriške i odstranite koštice pa sve izvažite.
Poslažite kriške u lonac i prelijte vodom (količina vode treba odgovarati polovici težine izvaganih limuna).
Nakon što ste pustili da kuha 10 minuta dodajte šećer (količina šećera treba biti jednaka težini nasjeckanog limuna). Često miješajte i kuhajte na slaboj vatri sve dok ne dobijete željenu gustoću.
Od polovice džema napravite pire pa zajedno s drugom polovicom dobivena džema stavite u staklenke.
Ohlađen, izvrsno pristaje uz vruće pecivo ili vrući toast kruh.