Nije tajna da je hladnjak najbolje mjesto za čuvanje svježeg sira, no treba ga pravilno skladištiti kako ne bi popljesnivio, piše Express.
Sarah Taylor, stručnjakinja za higijenu hrane u firmi High-Speed Training otkrila je optimalne načine skladištenja sira. Većina ljudi sir čuva u prozirnoj foliji, ali Sarah je upozorila na to.
"Svaki sir je jedinstven i stoga svaki od njih zahtjeva različite načine čuvanja. Tvrdi sirevi poput parmezana imaju nizak udio vlage, a kako bakterije trebaju hranu i vlagu da bi preživjele, sir s nižim udjelom vlage obično se čuva dulje", rekla je.
Zbog ovog niskog sadržaja vlage, tvrde sireve je bolje zamotati u prozirnu foliju nego u voštani papir za sir ili papir za pečenje, jer će papir propuštati zrak i uzrokovati sušenje sira.
Međutim, meki sirevi poput brieja, koji imaju veći udio vlage, trebaju disati. Ako meki sirevi ne mogu "disati", mogu akumulirati plinove amonijaka koji mogu promijeniti okus i uništiti ga.
Gdje u hladnjaku držati sir?
"Stoga mekani sirevi ne bi trebali biti čvrsto umotani u prozirnu foliju jer će se 'znojiti'", istaknula je Sarah.
Umjesto toga, meke sireve treba zamotati u voštani papir za sir, papir za pečenje ili voštanu tkaninu za višekratnu upotrebu, a zatim staviti u hermetički zatvorenu posudu.
Stručnjakinja je, također, predložila: "Ako imate posebno nezgodan sir, dodajte komad navlaženog kuhinjskog ručnika u posudu i to će pomoći u regulaciji atmosfere u posudi".
Što se tiče optimalnog mjesta za pohranjivanje unutar hladnjaka, Sarah je objasnila: "Sir ima prednost zbog konzistencije, zbog toga ga trebate držati u stražnjem dijelu hladnjaka gdje su temperatura i vlaga najbolje regulirani".
Upozorila je na određena područja za pohranjivanje te savjetovala: "Pokušajte ne držati sir u vratima hladnjaka jer ga stalno otvaranje i zatvaranje izlaže velikim razlikama u temperaturama".
POGLEDAJTE VIDEO: Životni vijek Hrvata malo se produžio, ali i dalje smo na dnu ljestvice dugovječnosti u Europi