Svi smo se barem jednom našli u situaciji da imamo želju pripremiti neko jelo prvi put i nismo pročitali upute za pripremu do kraja i s razumijevanjem. Što se onda dogodi? Dočeka nas ovo: "Prije pečenja, pećnicu zagrijte na pola sata."
Problem nije u zagrijavanju pećnice, nego u tome što nam taj proces oduzima dosta vremena. Koja su pravila kod zagrijavanja pećnice i ostalih uređaja ispričala je za Real Simple stručnjakinja Laurie Klein.
Ne zagrijava se samo pećnica
"Prethodno zagrijavanje je postavljanje vašeg uređaja na željenu temperaturu i čekanje da postigne željenu temperaturu. Ako ste mislili da samo trebate zagrijati pećnicu - to nije sasvim točno. Bilo koji uređaj koji koristite za kuhanje hrane možda će također trebati prethodno zagrijati kako bi se osiguralo da postigne odgovarajuću temperaturu. Prethodno zagrijavanje friteze, tostera i pećnice radi se iz istih razloga", rekla je Laurie Klein, kuharica u Hamilton Beach Brands.
"Prethodno zagrijavanje važno je za mnoge namirnice. Nekim je namirnicama to potrebno kako bi bile hrskave, dok druge poput kolača ili kruha trebaju toplinu kako bi reagirali te se povećao njihov volumen", objasnila je.
Kada ne morate zagrijavati pećnicu?
Ne morate prethodno zagrijavati pećnicu svaki put kada je koristite. To je recimo slučaj ako ne pečete, već samo podgrijavate obrok.
"Nema potrebe za zagrijavanjem ako samo podgrijavate određenu hranu, poput pizze ili ostataka, ali hrana će se zagrijati brže kada je pećnica prethodno zagrijana i prije ćete moći uživati u hrani", rekla je Klein.
Zagrijavanje pećnice štiti od trovanja
Sigurnost hrane još je jedan važan razlog zašto je za neke recepte i jela potrebno prethodno zagrijavanje. Uostalom, ne želite sami sebe ili još gore, svoju obitelj ili goste otrovati hranom.
"Za meso ili perad važno je razmišljati o sigurnosti hrane. Hrana mora zadovoljiti određenu unutarnju temperaturu kako bi se spriječilo stvaranje bakterija. Nitko ne želi iskusiti rezultate nepravilnog pripremanja hrane", objasnila je kuharica.
Ako prethodno zagrijete pećnicu, znate da se hrana brže priprema pa će tako manje vremena provoditi u temperaturnom rasponu u kojem se bakterije brzo razvijaju.
Dakle, ako recept zahtijeva prethodno zagrijavanje, ključno je da odvojite vrijeme za to. Ovo nije korak koji želite preskočiti. Iako novije i pametne pećnice pokazuju kada je postignuta željena temperatura, to možda neće uvijek biti sto posto točno. Najbolje je pričekati oko 20 minuta ako želite biti sigurni, posebice kod pripreme mesa i peradi.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: WHO tvrdi: Uzrok smrti gotovo 400 tisuća Europljana godišnje je ovakva hrana!