Objavljen je novi Michelinov vodič i svi hrvatski restorani koji su bili nositelji prestižne zvjezdice su je i zadržali.
Zvjezdicu tako imaju:
- Pelegrini (Šibenik),
- 360º (Dubrovnik)
- Monte (Rovinj)
- Noel (Zagreb)
- Draga di Lovrana (Lovran)
- Boškinac (Novalja)
- LD Terrace (Korčula)
- Nebo (Rijeka)
- Alfred Keller (Mali Lošinj)
- Agli Amici (Rovinj).
Uz ovih 10 restorana Hrvatka ima dva restorana koja nose Michelin Green star a to su restorani Zinfandel’s (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula).
Uz ove zvjezdice na listu Bib Gourmand uvršten je i restoran Šug u Splitu, a ovu oznaku sada ima 12 restorana, dok 62 restorana imaju preporuku gastronomskog vodiča.
Složen i tajnovit proces
„Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih MICHELINOVIH oznaka. S obzirom da njihov sustav dodjele oznaka i preporuka predstavlja kompleksan, složen i vrlo tajnovit proces, ovu su sjajne vijesti i velik uspjeh hrvatskih restorana čijim vlasnicima i osoblju upućujem iskrene čestitke. HTZ je glavni nacionalni partner MICHELINA i naša suradnja s ovim globalno prepoznatim brendom, čija se preporuka uvažava i cijeni, svakako doprinosi još boljem pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronomske destinacije“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, priopćili su iz HTZ-a.
„Uzimajući u obzir da su hrana i piće na globalnom turističkom tržištu među glavnim motivima putovanja, u našoj novoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. identificiran je veliki potencijal za iskorištavanje sinergija i daljnji planski razvoj na području eno-gastronomije, koju želimo temeljiti na autentičnoj ponudi hrane i pića. Kroz vrhunsku gastronomiju turisti dobivaju nezaboravan doživljaj destinacije, a konzumiranjem lokalnih namirnica podupiru se domaći proizvođači. Uvrštenje u svjetski poznate vodiče poput Michelina priznanje je za sve koji kontinuirano rade na kvaliteti. Hrvatsku naši vrhunski chefovi svojim uspjesima upisuju na gastronomsku kartu svijeta i na tome im čestitam“, zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
Kvaliteta kulinarskog doživljaja
„Naši su inspektori posebno vodili računa o kvaliteti kulinarskih doživljaja restorana, timovi su dokazali dosljednost, pokazujući koliko je stalna kvaliteta bitan i važan kriterij za izdvajanje i dobivanje MICHELIN zvjezdica”, objasnio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor MICHELIN vodiča. „Iz godine u godinu bilježimo sve veću predanost vaših restorana i profesionalaca održivijoj gastronomiji s fokusom na visokokvalitetne proizvode lokalnog porijekla koji čine hrvatsko kulinarsko nasljeđe ponosnim”, zaključio je Poullennec.
Nove oznake rezultat su tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.