Medvjeđe šape su tradicionalni božićni kolačići karakteristični za mnoge krajeve, a naziv su dobili po kalupima u obliku šapa u kojima se peku. Recepti za izradu šapa su različiti, a najpoznatiji su oni s orasima. Šape možete napraviti i bez oraha, a umjesto oraha možete staviti kakao.
Šape s orasima
Ako postoji kolačić koji može pobuditi osjećaj zime i miris bakine kuhinje, to su medvjeđe šape. Medvjeđe šape s orasima suhi su kolači koji se mogu jesti i do nekoliko dana, a savršene su za blagdane.
Šape s orasima sastojci:
- 32 dkg brašna
- 25 dkg maslaca
- 20 dkg šećera
- jaje
- 12 dkg mljevenih oraha
- vanilin šećer
Šape s orasima priprema:
- Od svih sastojaka napravite glatku smjesu.
- Kada je smjesa gotova, ostavite je 15-ak minuta neka se odmori.
- Za to vrijeme pripremite kalupe za pripremu medvjeđih šapa.
- Dobro ih namastite i pobrašnite.
- Nakon toga u svaki kalup s rukom utisnite malo smjese da se popuni kalup.
- Posložite kalupe u lim za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa oko 20 minuta.
- Medvjeđe šape s orasima izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.
Šape s kakaom
Iako je tradicionalni recept za šape onaj s orasima, šape se mogu napraviti na različite načine. Mnogi zbog alergija na orašaste plodove iz toga razloga ne mogu uživati u ovim ukusnim božićnim keksima. No postoji rješenje! Jeste li probali šape bez oraha, ali s kakaom?
Šape s kakaom sastojci:
- 30 dkg brašna
- 15 dkg masti
- 15 dkg šećera
- žlica kakaa
- 1 jaje
Šape s kakaom priprema:
- Od svih sastojaka napravite glatku smjesu.
- Nakon toga pripremite kalupe za šape i ispunite ih tijestom.
- Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusai pecite šape oko 20 minuta.
- Ohladite šape i pospite ih sa šećerom u prahu.
POGLEDAJTE VIDEO: Zadnji ponedjeljak prije Adventa kao da je prvi iza Uskrsa: Kako su se Zagrepčani oprostili sa suncem?