Tradicionalni sirup od bazge nas podsjeća na naše roditelje, bake i djedove kada su pripremali taj sok svake godine. Mnogi ga pripremaju i danas.
Bazga raste kao grm ili kao stablo, visoko od tri do deset metara, a nalazimo je po pašnjacima, uz kanale, šume i rijeke. Vrijeme je cvatnje i berbe cvijeta u svibnju i lipnju, a sazrijevanje bobica u rujnu.
Cvjetovi su bijele do žućkasto-bijele boje. Iz cvjetova se razvijaju na početku zelene, a zatim smeđe-crvene i sjajnocrne male bobice. Cvjetovi su jakog mirisa, a u suhom stanju blažeg. Okus cvjetova je aromatičan. Listovi i cvjetovi podražajno djeluju na rad znojnih žlijezda, a pospješuju i izlučivanje mokraće.
Profesor Željko Križevac u slobodno vrijeme bere ljekovito bilje i pravi tinkture dugi niz godina, a nama je otkrio svoje recepte za ukusne sirupe od bazge koje pravi svake godine.

Recept za sirup od cvjetova bazge
Cvjetovi bazge su vrijedni zbog eteričnog ulja, sluzi, holina, sambunigrina, smole, šećera, jabučne, valerijanske i vinske kiseline i saponina.
Sastojci:
- 5 litara vode
- 30 velikih cvjetova
- 5 kg šećera
- 1 kg limuna ili 20 dag limunske kiseline

Postupak:
U posudu ulijemo vodu, cvjetove, šećer i limun te ostavimo da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje. Sutradan procijedimo i ulijemo u boce te ih dobro zatvorimo.
Ako želimo da duže traje, dodamo i malo konzervansa.

Recept za sirup od zrelih bobica bazge
Kuhani sirup od bobica je osvježavajući napitak. Zrele bobice sadrže mnoge ljekovite tvari: jabučnu, valerijansku i taninsku kiselinu, gorke tvari, eterično ulje, šećer, vosak, gumu, smolu i vitamine. Bobice bazge najviše sadrže vitamin B-1.
Sastojci:
- 5 litara vode
- 2 kg zrelih bobica bazge
- 4 kg šećera
- 1 kg limuna ili limunske kiseline
Postupak:
U vodu dodajte bobice bazge i kuhajte oko 20 minuta. Kada vrijeme istekne, sklonite lonac s vatre, ispasirajte bobice, dodajte šećer i limun te promiješajte da se šećer otopi. Nakon toga možete puniti boce.
Umjesto šećera, može se koristiti med, i to u duploj količini od šećera.

POGLEDAJTE VIDEO: Riža, med i čaj na policama bez roka trajanja. Hoćemoli slijediti primjer Nijemaca? 'Bilo bi dobro da se ipak ograniči...'