Torte su neizostavan dio svake blagdanske trpeze, a za Uskrs domaćice najviše rade one čokoladne. Tajna ove neodoljive i sočne uskrsne torte krije se u cimetu, brašnu od badema i dvije vrste čokolade.
Ovog Uskrsa počastite se zapanjujućom čokoladnom tortom s daškom mljevenog cimeta koja će biti središnji dio vaše gozbe, piše Taste.
Vaš cijeli dom preplavit će neodoljivi mirisi cimeta i čokolade dok se častite sočnom i ukusnom čokoladnom tortom.
Sastojci:
Za tortu:
- 1 šalica smeđeg šećera,
- 1/2 šalice kakaa, prosijanog,
- 125 g maslaca,
- 4 jaja,
- 1 šalica bademovog brašna,
- 3 žličice mljevenog cimeta,
Torte su neizostavan dio svake blagdanske trpeze, a za Uskrs domaćice najviše rade one čokoladne.
- 100 g bijele čokolade za kuhanje, otopljene,
- 100 g tamne čokolade za kuhanje, otopljene,
- Mini uskrsna jaja, za ukrašavanje.
Za glazuru:
- 200 g crne čokolade, izlomljene na komadiće
- 50 g maslaca.
Priprava:
Zagrijte pećnicu na 160 °C/140 °C s ventilatorom. Namastite okrugli kalup za torte promjera 20 cm i obložite ga papirom za pečenje.
Pomiješajte šećer i kakao u velikoj zdjeli. U manjoj posudi na laganoj vatri otopite maslac. Dodajte vrući otopljeni maslac u smjesu šećera i miješajte dok se dobro ne sjedini.
Umiješajte jaja, jedno po jedno, pazeći da je svako jaje dobro umiješano prije dodavanja sljedećeg. Umiješajte brašno od badema i cimet dok se dobro ne sjedine. Žlicom stavite smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte vrh. Pecite 45 minuta ili dok rubovi biskvita ne postanu čvrsti na dodir, a sredina još vlažna. Ohladite u kalupu.
Dva prevrnuta pleha premazati posebno otopljenom bijelom i otopljenom mliječnom čokoladom na centimetar debljine. Ostavite da se čokolada stegne. Koristeći veliki oštri nož, pažljivo prijeđite oštricom pod kutom niz duljinu svake čokoladne površine kako biste oblikovali spirale. Ostavite ih sa strane.
Napravite glazuru tako da zajedno otopite čokoladu i maslac u maloj neprianjajućoj tavi na laganoj vatri. Ostavite da se hladi pet minuta, pa premažite preko ohlađenog biskvita. Ostavite da se potpuno ohladi.
Nakon što se glazura potpuno ohladi, pažljivo stavite čokoladne spirale na sredinu torte kako biste formirali "gnijezdo" i stavite mala uskrsna jaja u to "gnijezdo".
POGLEDAJTE VIDEO: Uhvatili smo Grlića Radmana na putu na bakalara: 'Rijeke pravde? Jedno je voditi državu, a drugo je poetizirati'