Kruh je često razlog debljanja i mnogi ga izbacuju iz prehrane. Kako postoje mnogi nutritivni sastojci koji mogu poslužiti kao zamjena za brašno, kruh i dalje može biti dio vaše svakodnevne prehrane.
Osim običnog brašna za izradu kruha mogu se koristiti zobene pahuljice i ostale zdrave žitarice. Kruh se može raditi i od orašastih plodova, kokosovog brašna i drugih zdravih sastojaka. Može biti sladak i slan, tako da ga možete zasladiti zdravim cimetom i medom, javorovim sirupom ili čak medom od maslačka. Kako ne biste izbacili kruh iz svoje prehrane, predlažemo vam nekoliko recepata zaproteinski kruh koji ćete itekako htjeti na svom jelovniku.
Proteinski kruh sa sirom i zobenim pahuljicama
Potrebni sastojci:
- 500g posnog sira
- 150g zobenih pahuljica (sitni tip)
- 3 jaja
- 2 žličice praška za pecivo
- ½ žličice himalajske soli
- sjemenke po želji - lan, suncokretove, bundevine
Priprema: U jednoj posudi pomiješajte sve sastojke dok se ne sjedine. Prvo dodajte sol, sir i pahuljice. Kada smjesa postaje jednolična prebacite ju u kalup. Pečnicu ugrijte na 180° i pecite kruh 40 minuta. Kada se ispeče pričekajte da se ohladi barem sat vremena i poslužite.
Proteinski kruh sa sezamovim sjemenkama
Potrebni sastojci:
- 1 šalica heljde
- 3/4 šalice sitnih zobenih pahuljica
- 2 mjerice proteinskog praška bez okusa
- 2 cijela jaja
- 3 bjelanjka
- 2 žlice jogurta
- žličica sode bikarbone
- žličica soli
- žlica sezamovih sjemenki
- 2 dcl vode
Priprema: Sameljite heljdu da postane brašno i onda joj dodajte zobene pahuljice. U tu smjesu umiješajte proteinski prašak i sezamove sjemenke. Odvojeno zamiješajte jaja, jogurt, sol i sodu. Pridružite im suhu smjesu i dobro promiješajte dok se smjesa ne ujedini. Dodajte vode po potrebi. Namastite kalup za pečenje. Ulijte smjesu u kalup. Pečnicu ugrijte na 180° i pecite kruh 35 minuta.
Proteinski kruh s kokosovim brašnom
Potrebni sastojci:
- pola šalice kokosovog brašna
- šalica bademovog brašna
- 5 jaja
- 4 žlice otopljenog kokosovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice sode bikarbone
Priprema: Sve suhe sastojke - kokosovo brašno, bademovo brašno, sol i sodu bikarbonu pomiješajte u jednoj posudi. U drugoj posudi pomiješajte jaja, kokosovo ulje i ocat. Spojite dvije smjese u jednoj posudi i dobro promiješajte dok se smjesa ne ujedini. Namastite kalup za pečenje kruha i ulijte smjesu. Pečnicu ugrijte na 175° i pecite oko 40-50 minuta. Prije rezanja ohladite.