PIROVO BRAŠNO: /

Odlična zamjena za alergičare, a razlike u okusu gotovo da nema

Image
Foto: unsplash.com

Pir, krupnik ili dinkel jedna je od najstarijih žitarica koja potječe iz Azije.

10.6.2017.
8:00
unsplash.com
VOYO logo

Pirovo brašno sadrži mnogo proteina i masti, vitamina i minerala. Pomaže u problemima s probavom i slabom krvi.

Za što se koristi pirovo brašno?

Pirovo brašno u sebi sadrži ljekovita nutrititivna svojstva koja će pomoći organizmu kod problema s probavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodi od pirova brašna u sebi sadrže proteine, nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B. Minerali koji se nalaze u piru su kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar te vlakna. Za razliku od obične pšenice sadrži 10 do 12 % više proteina te sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.

Pirovo brašno odlična je zamjena običnom pšenićnom brašnu kod ljudi koji su intolerantni na gluten, ali i kod oboljelh od celijakije jer sadrži slabiji oblik glutena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pirovo brašno koristi se za:

  • korištenje u slučaju intolerancije na gluten
  • borbu protiv anemije
  • laksativni učinak
  • okrepljivanje organizma
  • rješavanje kožnih i alergijskih osipa
  • borbu s neurodermitisom
  • reumatska oboljenja
  • povišeni kolesterol

Kako koristiti pirovo brašno?

Pir ili dinkel je najbolje koristiti u proklijalom obliku. Mogu se koristiti i njegova prepržena i mljevena zrna koja mogu biti zamjena za kavu. U trgovinama osim pirovog brašna možete pronaći i mekinje, griz i kuskus od pira. Pirovo zrno je žilavo i tvrdo, a kad se kombinira s drugim žitaricama daje dozu hrskavosti. Pir je izgledom sličan pšenici ali ima veće zrno.

Pirovo brašno možete koristiti za izradu raznih peciva i tijesta, ali i za pripremu doručka i kolača. Donosimo vam recepte s pirovim brašnom.

Palačinke od pirovog brašna

Potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 150 g pirovog brašna
  • 50 g kokosovog brašna
  • 250 ml mlijeka malomasno
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 žlica kokosovog ulja

Postupak: Kako biste dobili smjesu za palačinke pomiješajte sve sastojke osim kokosovog ulja. Kokosovo ulje polako ugrijte na tavi i nakon toga pecite palačinke kao da su od običnog prašna. Ove palačinke možete nadjenuti pekmezom ili javorovim sirupom koji će palačinkama dati posebnu aromu.

Image
Foto: Thinkstock

Pirov kruh sa sjemenkama

Potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g pirovog brašna
  • 400 ml mineralne vode
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 šake sjemenki po izboru

Postupak: Miješajste sve sastojke dok se smjesa ne ujednači. Kada je dovoljno izmješano, tijesto oblikujte u kruh po svojoj želji i stavite ga na papir za pečenje. Dio sjemenki možete ostaviti i pospiti ga po vrhu tijesta prije pečenja. Pečenje je na 180 stupnjeva 60 minuta. Pričekajte da se kruh malo ohladi pa poslužite.

Image
Foto: unsplash.com

Pirova kaša za doručak

Potrebni sastojci:

  • 200 ml malomasnog mlijeka
  • 75 g pirovih pahuljica
  • 2 žlice sušenog voća
  • 1/3 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • šaka orašastih plodova
  • 2-3 svježe jagode ili neko drugog sezonskog voća

Priprema: Ugrijte mlijeko i u njega ubacite ekstrakt vanilije i pir. Pustite da se tako kuha 5 minuta. U smjesu dodajte sušeno voće po izboru i ostavite na peći još par minuta dok smjesa ne omekša. Dok čekate da se malo ohladi, nasjeckajte voće i orašaste plodove na sitne komade. Na kraju možete dodati još malo mlijeka, ovisno o gustoći koju želite. Smjesu prebacite u zdjelicu i na to dodajte usitnjene orašaste plodove i sitno narezano voće.

Image
Foto: Thinkstock

Cijena pirovog brašna

Pirovo brašno danas možete pronaći u gotovo svim supermarketima, a posebice u trgovinama s bio proizvodima. Nešto je skuplje od pšeničnoga. Tako mu se cijena kreće od oko 20 kuna za pola kilograma brašna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo