Pirovo brašno sadrži mnogo proteina i masti, vitamina i minerala. Pomaže u problemima s probavom i slabom krvi.
Za što se koristi pirovo brašno?
Pirovo brašno u sebi sadrži ljekovita nutrititivna svojstva koja će pomoći organizmu kod problema s probavom.
Proizvodi od pirova brašna u sebi sadrže proteine, nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B. Minerali koji se nalaze u piru su kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar te vlakna. Za razliku od obične pšenice sadrži 10 do 12 % više proteina te sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.
Pirovo brašno odlična je zamjena običnom pšenićnom brašnu kod ljudi koji su intolerantni na gluten, ali i kod oboljelh od celijakije jer sadrži slabiji oblik glutena.
Pirovo brašno koristi se za:
- korištenje u slučaju intolerancije na gluten
- borbu protiv anemije
- laksativni učinak
- okrepljivanje organizma
- rješavanje kožnih i alergijskih osipa
- borbu s neurodermitisom
- reumatska oboljenja
- povišeni kolesterol
Kako koristiti pirovo brašno?
Pir ili dinkel je najbolje koristiti u proklijalom obliku. Mogu se koristiti i njegova prepržena i mljevena zrna koja mogu biti zamjena za kavu. U trgovinama osim pirovog brašna možete pronaći i mekinje, griz i kuskus od pira. Pirovo zrno je žilavo i tvrdo, a kad se kombinira s drugim žitaricama daje dozu hrskavosti. Pir je izgledom sličan pšenici ali ima veće zrno.
Pirovo brašno možete koristiti za izradu raznih peciva i tijesta, ali i za pripremu doručka i kolača. Donosimo vam recepte s pirovim brašnom.
Palačinke od pirovog brašna
Potrebni sastojci:
- 150 g pirovog brašna
- 50 g kokosovog brašna
- 250 ml mlijeka malomasno
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 1 žlica kokosovog ulja
Postupak: Kako biste dobili smjesu za palačinke pomiješajte sve sastojke osim kokosovog ulja. Kokosovo ulje polako ugrijte na tavi i nakon toga pecite palačinke kao da su od običnog prašna. Ove palačinke možete nadjenuti pekmezom ili javorovim sirupom koji će palačinkama dati posebnu aromu.
Pirov kruh sa sjemenkama
Potrebni sastojci:
- 500 g pirovog brašna
- 400 ml mineralne vode
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
- 1 prašak za pecivo
- 2 šake sjemenki po izboru
Postupak: Miješajste sve sastojke dok se smjesa ne ujednači. Kada je dovoljno izmješano, tijesto oblikujte u kruh po svojoj želji i stavite ga na papir za pečenje. Dio sjemenki možete ostaviti i pospiti ga po vrhu tijesta prije pečenja. Pečenje je na 180 stupnjeva 60 minuta. Pričekajte da se kruh malo ohladi pa poslužite.
Pirova kaša za doručak
Potrebni sastojci:
- 200 ml malomasnog mlijeka
- 75 g pirovih pahuljica
- 2 žlice sušenog voća
- 1/3 čajne žličice ekstrakta vanilije
- šaka orašastih plodova
- 2-3 svježe jagode ili neko drugog sezonskog voća
Priprema: Ugrijte mlijeko i u njega ubacite ekstrakt vanilije i pir. Pustite da se tako kuha 5 minuta. U smjesu dodajte sušeno voće po izboru i ostavite na peći još par minuta dok smjesa ne omekša. Dok čekate da se malo ohladi, nasjeckajte voće i orašaste plodove na sitne komade. Na kraju možete dodati još malo mlijeka, ovisno o gustoći koju želite. Smjesu prebacite u zdjelicu i na to dodajte usitnjene orašaste plodove i sitno narezano voće.
Cijena pirovog brašna
Pirovo brašno danas možete pronaći u gotovo svim supermarketima, a posebice u trgovinama s bio proizvodima. Nešto je skuplje od pšeničnoga. Tako mu se cijena kreće od oko 20 kuna za pola kilograma brašna.