A napravite li pire od bundeve, možete ga dodavati u brojna jela i pretvoriti ih u pravi gastro doživljaj. Prvi korak je da bundeve razrežete na polovine ili četvrtine. Izvadite sjemenke i pripremite ih za grickanje.
U pećnici
Obložite lim papirom za pečenje i stavite komade bundeve da se peku na 180-200 stupnjeva Celzijevih u pećnici dok ne omekšaju. Kako biste izbjegli da se na površini formira kožica možete ih ispeći i na drugačiji način. U dublju tavu ulijte malo vode (oko pola šalice). Okrenite bundve naopačke u vodu (kora okrenuta prema gore) i stavite ih da se peku dok ne omekane. Potom ih izdubite žlicom, stavite u blender dobro izmiskajte. Da biste dobili glatki pire možete smjesu propasirati kroz cjediljku.
Može i u mikrovalnoj
Bundeve možete ispeći i u mikrovalnoj. Očistite ih, izrežite na komade do maksimalno jedan kilogram. Stavljajte na najjače u mikrovalnu 10-tak minuta. Okrećite komadiće svake 2 minute. Izvadite i pripremite pire kao i u prethodnom receptu. Pire od bundeve možete i skuhati. Komadiće očišćene, ali i oguljene bundeve stavite u zaključalu vodu i kuhajte dok ne omekane. Izvadite ih i izmiksajte u blenderu.
Dugo stoji, a sjajan je uz sve
U hladnjaku ovaj pire može stajati 3 dana, a možete ga i zamrznuti do 6 mjeseci.
Ovaj pire možete dodavati u muffine, kekse, kombinirati uz slana jela, miješati s jogurtom, vanilijom, cimetom, kokosom, medom, grožđicama...