KORISNI TRIKOVI /

Kako produljiti rok zelenoj salati, ali i osvježiti onu koja je već počela venuti?

Image
Foto: Shutterstock

Ovisno o načinu skladištenja, rok trajanja cijelih glavica salate može varirati od jednog do tri tjedna

23.3.2024.
19:20
Shutterstock
VOYO logo

Zelena salata vrlo je zdrava i mnogi je ljudi na svojim jelovnicima imaju svakodnevno. Međutim, ima jednu veliku manu, a to je da, ako se pravilno ne čuva, ne može dugo ostati svježa, već uvene i postane sluzava.

Održavanje zelene salate svježijom dulje vrijeme ovisi o vlazi i skladištenju, otkrila je Emily Moyer, potpredsjednica odjela za usklađenost s propisima i globalnu sigurnost hrane američke organizacije International Fresh Produce Association, piše Simply Recipes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika stvar u borbi protiv kvarenja je ne ostavljati višak vode na salati. Stoga, ne perite salatu dok je ne budete spremni jesti", istaknula je.

Ne samo da biste trebali izbjegavati prati zelenu salatu čim dođete kući iz trgovine, već biste je trebali i ostaviti cijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezanjem zelene salate izlaže se veća površina gubitku vlage i stvara se više površine koja je osjetljiva na plijesan i bakterije. Stoga, nemojte salatu rezati dok ne budete spremni za jelo", rekla je Moyer.

Kako čuvati zelenu salatu?

Zelena salata se bolje čuva na visokoj vlažnosti, pa ako vaš hladnjak ima ladicu za hranu u kojoj možete kontrolirati vlažnost, namjestite je na visoku vlažnost i čuvajte je još zamotanu u originalnom pakiranju. Američka Agencija za hranu i lijekove preporučuje da hladnjak držite na ili ispod 4 Celzijeva stupnja za idealno skladištenje hrane.

Također je ključno pripaziti koje namirnice držite uz zelenu salatu. Nemojte lisnato povrće držati u blizini avokada, jabuka ili drugih namirnica koje otpuštaju puno etilena.

Image
DILEMA RIJEŠENA /

Treba li ispirati tjesteninu nakon kuhanja? Mnogi griješe u ključnom koraku

Image
DILEMA RIJEŠENA /

Treba li ispirati tjesteninu nakon kuhanja? Mnogi griješe u ključnom koraku

Etilen je, naime, plin koji oslobađa neko voće i povrće te može uzrokovati brže sazrijevanje i kvarenje drugih namirnica. Zelena salata je osjetljiva na etilen, što znači da se može brže pokvariti ako se čuva u blizini tih namirnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisno o načinu skladištenja, rok trajanja cijelih glavica salate može varirati od jednog do tri tjedna. "To će ovisiti o tome koliko je proizvod star u trenutku kupnje i održavaju li se idealni uvjeti skladištenja kod kuće", rekla je Moyer.

Image
Foto: Pixabay

Zelena salata vrlo je zdrava i mnogi je ljudi na svojim jelovnicima imaju svakodnevno.

Kako 'oživiti' salatu?

Budući da je nemoguće znati koliko je zelena salata stara kada je kupite, još je važnije čuvati je u pravim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako salata izgleda malo lošije, možda je možete "oživiti". Moyer je predložila da je stavite u zdjelu s ledenom vodom i ostavite da se namače 15 do 20 minuta. Isperite je pod hladnom, tekućom vodom, ostavite da se dobro ocijedi, zatim je osušite tapkanjem ili provrtite u centrifugi za salatu i odmah upotrijebite.

Za narezanu zelenu salatu u vrećicama vrijede sasvim drugačija pravila. Kako biste je zadržali svježom, ne otvarajte vrećicu dok niste spremni za jelo. Nakon otvaranja, salatu možete pohraniti u originalnu vrećicu. Istiskivanjem zraka i pričvršćivanjem vrećice kopčom produljit ćete joj rok trajanja.

"Izrezana zelena salata u vrećicama ne mora se prati kod kuće. Ako je odlučite oprati, to može smanjiti rok trajanja ako višak vode ostane na salati", upozorila je Moyer.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Širokog osmijeha i uz puno zagrljaja proslavili su svoj dan. Upoznajte Karla, Karolinu, Edina…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo