Ako hladnjak ne čistite često, on može postati skladište zaboravljene hrane, prepun mrlja i neugodnih mirisa.
"Čist, organiziran hladnjak nije samo estetski ugodniji, on vam također može pomoći da manje bacate i uštedite novac te duže održite svježinu hrane", objasnila je za Real Simple profesionalna organizatorica Jen Robin.
Evo što biste trebali odmah baciti iz hladnjaka!
1. Hrana kojoj je istekao rok trajanja
Nema apsolutno nikakvog razloga da čuvate hranu kojoj je istekao rok trajanja. Robin savjetuje da počnete s mliječnim proizvodima kao što su mlijeko, jogurt i sir. "Onda bacite ostatke od prošlog tjedna", dodala je.
Na kraju, provjerite posude za voće i povrće. "Riješite se proizvoda koji su uveli, sluzavi ili se više ne mogu spasiti", rekla je Robin.
"Izdvojite pet minuta jednom tjedno da provjerite artikle kojima je istekao rok trajanja", dodala je.
2. Umaci koje nikada ne koristite
Nema razloga da čuvate umake koje nikada nećete koristiti. "Svi mi imamo onu jednu bocu umaka kojeg smo mislili probati, ali nikad nismo", kazala je Robin.
Ona predlaže da se zapitate jeste li koristili umak u proteklih šest mjeseci ili sviđa li vam se uopće. "Ako je odgovor ne, vrijeme je da se oprostite od njega", objasnila je stručnjakinja.
Što se tiče umaka koje volite ili redovito koristite, poput kečapa i majoneze, Robin preporučuje da ih pohranite u prozirne, lako dostupne posude. "Lakše ih je vidjeti i dohvatiti", rekla je.
3. Hrana koju ne volite
"Kupili ste trendi novu grickalicu ili zdravu hranu koja vam se nije svidjela? Ne dopustite da stoji u hladnjaku i zauzima prostor. Ako je nećete jesti, vrijeme je da je bacite", objasnila je Robin.
4. Misteriozne posude
Svi mi imamo posude za hranu ili vrećice u kojima se nalaze ostaci hrane ili drugi predmeti kojih se možda ne sjećamo da smo ih tamo stavili. Njih se morate riješiti.
"Ako je neprepoznatljivo i ne možete se sjetiti što je ili kada ste to stavili u hladnjak, vrijeme je da se oprostite od toga. Nemojte riskirati", istaknula je Robin.
Kako biste izbjegli ovaj problem u budućnosti, stručnjakinja savjetuje da koristite prozirne, označene spremnike za ostatke.
5. Polomljene ili stare posude za hranu
Bilo da se radi o posudi koju ste slučajno stavili u perilicu posuđa ili onoj koja je toliko stara da joj poklopac više ne odgovara, posude za hranu nisu zamišljene da traju vječno i vjerojatno ne održavaju vašu hranu svježom.
"To ne pomaže vašem hladnjaku da ostane organiziran. Ulažite u spremnike za hranu koji su dizajnirani za skladištenje u hladnjaku. Oni će vaš prostor učiniti učinkovitijim i vizualno ugodnijim", otkrila je Robin.
6. Iste namirnice u različitom pakiranju
Svi ponekad u hladnjaku držimo otvorene tri boce istog umaka. Nije to toliko strašno, ali imajte na umu da te boce zauzimaju dosta prostora u hladnjaku.
"Imate li tri otvorene staklenke istog umaka od rajčice ili više polupraznih boca dresinga za salatu? Spojite ili bacite duplikate", rekla je Robin.
Provjerite imaju li boce ili staklenke s hranom ili umakom isti rok trajanja ili prvo iskoristite proizvod s najkraćim kako biste izbjegli kontaminaciju.
7. Staro pakiranje sode bikarbone
Otvoreno pakiranje sode bikarbone odličan je način da spriječite neugodne mirise iz hladnjaka. Ali ono ne traje vječno.
Ako ste primijetili probleme s neugodnim mirisom, vjerojatno je vrijeme da kupite novo pakiranje. Sodu bikarbonu nakon otvaranja treba zamijeniti svakih 30 dana.
POGLEDAJTE VIDEO: Najstarija osoba na svijetu ima 119, ne pije nikakve lijekove, a unuci vjeruju da će doživjeti 130