Recept za sarmu star 40 godina morate zapisati, jer kada ga jednom probate, samo ćete je po njemu i spremati, piše Kurir.
POGLEDAJTE VIDEO: Za mnoge je ova godina bila dobra, ljeto je bilo toplo, nekima je penzija porasla. Evo što ljudi žele u novoj!
Sarma je omiljeno jelo mnogima od nas, bez nje ne prolazi gotovo niti jedna proslava, a sa stola nestaje munjevitom brzinom.
Kako biste napravili vrhunsku sarmu, isprobajte recept jedne jugoslavenske kuharice koji je star čak četiri desetljeća. Svi koji su ga probali, kažu da je fenomenalan te da je sarma naprosto neodoljiva i vrhunska.
Sastojci za deset osoba:
600 grama miješanog mljevenog mesa,
20 većih listova kiselog kupusa,
100 grama crnog luka,
2 češnja češnjaka,
10 grama ljute paprike,
peršin,
1 jaje,
Sarma je omiljeno jelo mnogima od nas, bez nje ne prolazi gotovo niti jedna proslava, a sa stola brzo nestaje.
200 grama riže,
sol,
300 grama narezanog kiselog kupusa,
800 grama suhih svinjskih rebara,
1 decilitar jogurta
Umak:
100 grama masti,
200 grama brašna,
sol,
malo šećera,
1 do 2 komada ljute papričice,
200 grama umaka od rajčice
Priprema:
Od glavice kiselog kupusa odvojite veće listove te s njih skinute zadebljale dijelove te ih stavite na dasku. U mljeveno meso dodajte nasjeckani luk (sirov ili pržen), češnjak, nasjeckani peršin, papriku, sol i jaje te prethodno skuhanu i ocijeđenu rižu. Sve dobro izmiješati i namazati po listovima i uviti sarme.
Na dno posude stavite narezani kiseli kupus, na njih stavite sarme i svinjska rebarca. Sve ponovo prekrijte narezanim kupusom, prelijte juhom ili vodom, poklopite i pustite da se sarme lagano kuhaju. Kad je sarma napola kuhana dodajte umak i kuhajte dok potpuno ne omekšaju. Sarme se moraju kuhati na laganoj vatri nekoliko sati.
Priprema umaka:
Pripremite umak od brašna i masti, dodajte crvenu papriku, umak od rajčice i juhu od kostiju odgovarajuće gustoće. Posoliti i zasladiti po ukusu te preliti preko sarme. Umak od rajčice prethodno razrijedite.