Prema nedavnoj studiji objavljenoj u Environmental Science & Technology, plastične daske za rezanje vjerojatno ispuštaju mikroplastiku u vašu hranu. U tom akademskom članku, znanstvenici su postavili teoriju da bi korisnici plastičnih daski za rezanje mogli biti izloženi milijunima plastičnih čestica zbog ponavljanog 'udarca' nožem.
Plastične daske za rezanje opasne za zdravlje
Takva mikroplastika predstavlja opasnost za zdravlje i povezana je s probavnim problemima i rakom, tvrde istraživači s Harvarda.
"Svaki tjedan nesvjesno potrošimo plastike u vrijednosti kreditne kartice", rekao je za Yahoo News umirovljeni industrijski kemičar i konzultant za kemiju Mark Jones. Zapravo, ako pijete iz plastičnih boca, jedete hranu u plastičnoj ambalaži ili čak samo jedete meso, vjerojatno konzumirate mikroplastiku.
Tasha Stoiber, znanstvenica za zaštitu okoliša, rekla je za Yahoo News da ne koristi plastične daske za rezanje iz opreza: "Svaka prilika koja vam pomaže da smanjite izloženost plastici je dobra, a kuhinja je dobro mjesto za početak likvidacije štetnih stvari."
Osim što izbjegava mikroplastiku, Stoiber osobno preferira drvene ili metalne daske za rezanje jer su izdržljivije i lakše se čiste. Preporučuje i korištenje višekratne boce za vodu od nehrđajućeg čelika s filtriranom vodom kako bi se smanjila potrošnja mikroplastike, a izbjegava korištenje plastičnih posuda za pohranu hrane.
'Lome se koplja' i oko drvene daske za rezanje
Iako je objasnila da je utore na plastičnim daskama teže dezinficirati i temeljito očistiti, stručnjaci za sigurnost hrane podijeljenog su mišljenja oko čistoće plastične daske za rezanje u odnosu na drvenu. Iako su drvene daske za rezanje prirodno antimikrobne i estetski ugodne na vašoj radnoj plohi, Stevie Cheape, profesionalni kuhar, rekao je da mogu zadržati bakterije u poroznoj površini gdje hrana može zapeti.
Stoiber tvrdi da je za sigurnost hrane važno držati sirovo meso odvojeno od sirovog povrća, što znači da će vam trebati više od jedne daske za rezanje kako biste spriječili trovanje hranom.
"Zasebna daska za rezanje za sirovo meso ili plodove mora sprječava bakterije da kontaminiraju vaše povrće, voće ili drugu hranu koja ne zahtijeva daljnje kuhanje", rekla je Britanny Saunier, izvršna direktorica Partnership for Food Safety Education.
Umjesto toga, ona preporučuje daske za rezanje od bambusa, jer su tvrđe i nisu tako porozne kao tipične drvene, piše New York Post.
POGLEDAJTE VIDEO: Zašto Hrvati roštiljaju dok cijeli svijet prosvjeduje? U zemlji malih plaća i nezadovoljnih radnika bunilo se 30-ak ljudi