ODUŠEVIT ĆE VAS: /

OK, navikli ste na bućnicu, ali zašto ne biste probali rižoto od bundeve?!

Image
Foto: Thinkstock, margouillatphotos

Bundeva ima neprocjenjivu važnosti za zdravlje očiju, sprječava neurodegenerativne bolesti, čuva kosti, mokraćni i probavni sustav te poboljšava imunitet.

4.11.2015.
8:39
Thinkstock, margouillatphotos
VOYO logo

Zašto umjesto bučnice ili juhe za promjenu ne biste isprobali rižoto s bundevom? Poslužite ga sa žlicom creme fraiche i naribanim parmezanom te pospite sjeckanim pistacijma.

Sastojci za 4 osobe

1 manja butternut bundeva (oguljena i očišćena oko 800 g)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2 žlice maslinovog ulja 2 žlice maslaca 3 ljutike (ili 1 veći ljubičasti luk) 2 režnja češnjaka 1 veća mrkva 300 g arborio riže 150 ml bijelog vina 700-750 ml povrtnog ili pilećeg temeljca 30 g svježe naribanog parmezana 2 žlice creme fraiche 25 g neslanih pistacija sol i svježe mljeveni papar prstohvat muškatnog oraščića svježi bosiljak, timijan, vlasac i peršin, creme fraiche i svježe naribani parmezan za posluživanje

Priprema

Pećnicu zagrijte na 180°C. Obložite veliki lim papirom za pečenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bundevu prepolovite, odstranite sjemenke i ogulite. Narežite na kockice i u jednom sloju rasporedite na lim. Posolite i popaprite te prelijte sa dvije žlice maslinovog ulja. Rukama dobro promiješajte tako da ulje dospije na sve komade, a zatim pecite oko 30 minuta. Tokom pečenja povremeno promiješajte žlicom. Pistacije tostirajte 2 minute na tavi bez dodatka ulja, a potom ih grubo nasjeckajte.

U međuvremenu ljutiku i češnjak sitno nasjeckajte, a mrkvu narežite na tanke štapiće dužine oko 2 cm. Na žlici maslaca kratko propirjajte ljutiku, potom dodajte češnjak i čim zamiriši ubacite mrkvu. Pirjajte oko 5-7 minuta. Potom dodajte rižu. Pirjajte 1 minutu, a zatim zalijte vinom.

Posolite i popaprite po ukusu te pirjajte miješajući dok riža ne upije vino. Potom malo po malo dodajte temeljac uz često miješanje. Temeljac dodajemo postupno, onoliko koliko riža upije, sve dok ona ne omekša. Tokom kuhanja, riži dodajte sitno sjeckano začinsko bilje, a pred sam kraj kuhanja svježe mljeveni muškatni oraščić.

Kad je riža kuhana maknite je s vatre, dodajte joj bundevu i parmezan te dobro promiješajte. Dodajte preostali maslac, creme fraiche i umiješajte sjeckane pistacije. Ako rižoto u ovom trenu postane pregust, dodajte još malo temeljca. Rižoto poslužite sa žlicom creme fraiche i naribanim parmezanom te pospite sjeckanim pistacijma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više recepata pročitajte u specijalu Tjedan bundeve!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo