Tunu izrežite u odreske debljine 1,5 centimetar. Limun i češnjak narežite na tanke ploškice. Luk i peršin sitno nasjeckajte.
Odreske od tune posložite u širu posudu, posolite krupnom soli i malo popaprite svježe drobljenim (mljevenim) paprom. Pospite ih češnjakom te poslažite ploške limuna i ružmarin. Sve obilno zalijte maslinovim uljem i ostavite da odstoji 30 minuta kako bi se tuna marinirala i upila okuse.
S odstajalih odrezaka maknite češnjak i limun, pa ih ispecite na vrućoj tavi (ili gril-tavi), sa svake strane po 2-3 minute kako bi ostali mekani i sočni. Pečene odreske poslažite u zdjelu za posluživanje.
Umak:
Na vruću tavu istresite sve što je ostalo u posudi u kojoj se tuna marinirala prije pečenja. Na to dodajte nasjeckani luk i kratko pržite da dok ne požuti. Dodajte šećer, miješajte da se rastopi, pa sve zalijte vinom i balsamico octom, te pasiranom rajčicom. Kratko pirjajte na jakoj vatri uz miješanje kako bi se umak lijepo sjedinio i malo zgusnuo. Po potrebi dosolite.
Umak prelijte preko toplih odrezaka, pospite nasjeckanim peršinom, poklopite i protresite. Neka odstoji još pet minuta prije posluživanja.
Izvor: Coolinarka.com