Ako svakog dana morate pojesti nešto slatko, da, vi ste ovisnik, a nijedna ovisnost zapravo nije dobra jer je sama po sebi ekstrem.
Čokolada, gumeni bomboni, hamburgeri, pizza, krumpirići... Malo tko može odoljeti ovim stvarima, a kada se to i dogodi, postajemo živčani jer nismo pojeli bar komadić omiljene čokolade.
Zašto neka hrana stvara ovisnost?
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/a6f0059e-92bd-11eb-b3aa-0242ac120012/original.gif)
Španjolski znanstvenici otkrili su da su za to krivi geni koji utječu na naš izbor hrane, odnosno njihove brojne varijante. Proveli su istraživanje na 188 muškaraca i žena europskog podrijetla koji su trebali odgovori na nekoliko pitanja o svojim prehrambenim navikama, a zatim su proučavali njihove gene.
Veći unos čokolade i veći opseg struka bio je povezan s oksitocinskom varijantom gena, a gen koji je povezan s pretilošću igra ulogu u konzumiranju povrća i vlakana.
"Mnogi ljudi teško mijenjaju svoje prehrambene navike, čak i ako znaju da je to u njihovom najboljem interesu", rekla je voditeljica studije dr. Silvia Berciano. Dodala je da se nada će rezultati ovog istraživanja pomoći u formiranju personaliziranih prehrambenih savjeta kako bi se smanjio rizik za dijabetes, rak i bolesti srca.