Kada ti netko spomene pitu od bundeve, prva asocijacija vjerojatno ti je Halloween ili tipična američka pita od ove tikve. No, ljudi od davnina od bundeva rade prave male poslastice, a što ima finije u jesen od nekog takvog deserta?
Malo sam kopala po starim kuharicama koje sam naslijedila od prabake i bake i pronašla vrlo jednostavan recept za pitu od bundeve koja mami sline na usta. Pa, bez daljnjeg okolišanja mislim da je vrijeme baciti se na posao:
Sastojci:
Tijesto
- 400 g brašna
- 100 g šećera
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 3 žlice mlijeka
Nadjev
- 500 g očišćene bundeve narezane na kockice
- 100 g šećera
- 120 g jogurta
- 2 jaja
- 2-3 žlice maslaca
- malo cimeta
Priprema:
Dobro promiješaj sastojke za tijesto, izradi ga i stavi u hladnjak na sat vremena.
U međuvremenu skuhaj bundevu dok nije sasvim mekana. Razvaljaj tijesto i stavi ga u kalup (ili više njih) za pitu koji si premazala maslacem i izbodi ga vilicom.
Bundevu ocijedi i miksaj s ostalim sastojcima za nadjev te sve prelij preko tijesta. Peci oko pola sata na 180 °C. Mmm....