Da je to tako, vidi se čim otvorite frižider. Što imate? Nešto povrća, hladnih napitaka i, naravno, omiljene nareske. Vjerojatno ste slaganje sendviča usavršili do savršenstva, ali vam se, bez obzira na lijenost i vrućine, ipak jede nešto konkretnije? Donosimo super vijest: naresci nisu stvoreni samo za sendviče! Naime, s njima se mogu napraviti brze, jednostavne, ukusne i hranjive delicije s kojima ćete oduševiti svoja nepca. Donosimo 7 takvih – neobično finih – recepata zbog kojih ćete još više voljeti ljeto i nareske.
Salata s rezancima
Sastojci: 70 g Gavrilović Čajne kobasice; 80 g širokih rezanaca; 40 g feta sira; 40 g kukuruza iz konzerve; 60 g punjenih maslina; 60 g mini rajčica; Češanj češnjaka; Sol; Papar; Maslinovo ulje; Papar; Šećer; Limun; Naranča;
Priprema: Ploške Gavrilović Čajne kobasice narežite na četvrtine, dodajte zelene rezance (kuhane u slanoj vodi i ohlađene), kukuruz, narezane punjene masline i kockice feta sira. Posebno napravite umak od soka limuna i naranče, maslinova ulja, soli, papra, šećera i nasjeckanog češnjaka. Prelijte umak preko ostalih sastojaka i dobro izmiješajte. Gotovu salatu složite na tanjur te dekorirajte četvrtinama mini rajčica i svježom majčinom dušicom.
Salata s mortadelom i rotkvicama
Sastojci: 50 g zelene salate; 40 g radiča; 20 g rukole; 50 g kiselih krastavaca; 80 g San Giorgio Superiore mortadele; 40 g rotkvica; Svježi kopar; Sol; Papar; Šećer: Maslinovo ulje; Limun;
Priprema: Očišćene listove salate (zelena salata, crveni radič, rukola) složite na tanjur. Na podlogu od listova salata stavite ploške kiselih krastavaca, štapiće San Giorgio mortadele i štapiće rotkvica. Sve prelijte umakom od maslinova ulja, limuna, soli, papra i šećera. Dekorirajte salatu sa svježim koprom i lepezom od kiselog krastavca.
Hrskava pizza s domaćim umakom
Sastojci: 500 g tijesta za pizzu; 100 g Gavrilović Srijemske kobasice; 1 luk; 2 češnja češnjaka; 2 naribane tikvice; 10 cherry rajčica; 500 g pirea od rajčice; 200 g sira trapista; 1 žličica šećera; Maslinovo ulje; Sol; Papar
Priprema: Prvo napravite umak. Na maslinovom ulju prepržite luk, češnjak, pa dodajte pire od rajčice, sol, papar i šećer. Pustite da se umak reducira, kuha na laganoj vatri oko 15 minuta. Razvaljajte tijesto za pizzu, bogato nanesite umak. Potom po tijestu rasporedite naribani sir, Gavrilović Srijemsku salamu, naribane tikvice i na kraju posložite cherry rajčice prerezane na pola. Pecite u pećnici desetak minuta.
Pikantni bolognese umak
Sastojci: 100 g Gavrilović nareska Kulenov cvijet; 500 g mljevene junetine; 1 luk; 1 žličica dimljene paprike; 500 g pasirane rajčice; Sol; Papar; Špagete; Parmezan
Priprema: U tavi prepržite luk i narezak Kulenov cvijet narezaan na kockice. Pomiješajte s mljevenim mesom. Dodajte sol, papar, dimljenu papriku, anešto kasnije i pasiranu rajčicu. Umak kuhajte najmanje 40 minuta, uz dolijevanje vode prema potrebi. Skuhajte špagete, prelijte umakom i pospite ribanim parmezanom.
Fritaja s krumpirom i salamom
Sastojci: 100 g Gavrilović nareska Cvit Dalmata; 4 jaja; 2 krumpira; 1 luk; Kozji sir; Sol; Papar
Priprema: Dobro promiješajte jaja i dodajte sol i papar. Skuhajte krumpir u kori. U tavi prepržite narezak Cvit Dalmata narezan na prutiće s lukom te dodajte krumpir. Kada se on malo zapeče, dodajte jaja. Promiješajte. Maknite s vatre i umiješajte kockice kozjeg sira.
Kanape bez kruha
Sastojci: 100 g Gavrilović Farmer šunke; 2 velike rajčice; Svježi bosiljak; Limun
Priprema: Rajčicu narežite na vodoravne šnite. Na rajčicu stavite tanko narezanu Gavrilović Farmer šunku i majonezu. Ukrasite listićima svježeg bosiljka, a na kraju pokapajte s malo limunovog soka.
Salata iznenađenja
Sastojci: 100 g Gavrilović Zimske salame; 200 g svježeg sira; vlasac; 100 g rukole; Aceto balsamico; Maslinovo ulje; Kruh
Priprema: Na veći tanjur složite Gavrilović Zimsku salamu. Na sredinu svake šnite salame stavite po žličicu svježeg sira pomiješanog s vlascem. Rukolu operite, procijedite te je začinite maslinovim uljem, acetom, solju i paprom. Salatu od rukole posložite između salame. U tavi na maslinovom ulju prepržite kruh narezan na male kockice. Prepržene kockice kruha rasporedite po salami i rukoli.
Sadržaj donosimo u suradnji s Gavrilovićem.