Postoji šest najčešćih pogrešaka kod pripreme pire (krumpira), koje svi barem ponekad činimo, upozorava Food network. Ako ih izbjegnete, dobit ćete pire baš onakav kakav treba. A potom se možete početi "igrati" začinima i dodacima koji će pire pretvoriti u jelo bogova.
1. Pogrešna vrsta krumpira
Najukusniji pire pripremit ćete od krumpira s debljom korom. Imate li krumpir crvenkaste glatke kore, radije se odlučite za pečeni krumpir.
2. Premali komadi
Mali komadi upit će previše vode tijekom kuhanja. Iako će se lakše gnječiti, na koncu će tekstura biti "gnjecava". Idealne su kriške (ne sitne kockice!) širine barem centimetar i pol.
3. Niste posolili vodu
Sol itekako utiče na okus, ali i na samu teksturu krumpira. Okus još koliko, toliko možete spasiti ako dodate sol nakon što ocijedite krumpir.
4. Ubacili ste ih u uzavrelu vodu
Krumpirima treba dugo da se skuhaju i najbolje je da ih stavite u hladnu vodu. Ako ih stavite u ključalu vodu, zajamčene su tvrde grudice jer se vanjski i unutarnji dio neće skuhati jednako.
5. Dodali ste hladan maslac i mlijeko
Preporučuje se da sve sastojke koje želite dodati u pire ostavite na sobnoj temperaturi kada počnete kuhati krumpir. Tako povećavate šansu da pire ispadne savršeno jer će se sastojci bolje prožeti. Preporučuje se da mlijeko blago ugrijjete.
6. Predugo ste 'tukli' pire
Najgore što se može dogoditi je da pire postane ljepljiv. Tu nema spasa jer znači da se škrob u krumpiru "razvlaknio". Za početak, zaboravite na blendere i štapne miskere. Krumpir je najbolje gnječiti ispočetka vilicom, polako dodavati sastojke i lagano miješati, a zatim sve sjediniti gnječilicom do željene teksture.