LIJEČNICI UPOZORAVAJU /

Mladi krumpir može biti štetan za zdravlje: 'Ako izgleda ovako, odmah ga bacite'

Image
Foto: Shutterstock

Brojne obitelji pripremaju jela s mladim krumpirom, ali liječnici upozoravaju na jednu stvar koja može značiti da on nije siguran za jelo

7.6.2024.
10:49
Shutterstock
VOYO logo

Dok uživamo u bogatstvu koje nam pruža sezona mladog krumpira, važno je biti svjestan mogućih zdravstvenih rizika koje mogu nositi sa sobom mrlje na mladom krumpiru. Umjerenost i pažnja tijekom konzumacije, uz praćenje simptoma i savjete stručnjaka, pomažu u osiguravanju da naša jela budu ukusna i sigurna za konzumaciju.

Fenomen solanina

Mrlje na mladom krumpiru, koje se često pojavljuju tijekom ove sezone, mogu biti indikatori prisutnosti solanina, koji se nalazi u biljkama obitelji Solanaceae, kojoj pripada i krumpir. Za biljke, solanin predstavlja svojevrsnu obranu od štetočina i bolesti. Međutim, za nas ljude, prekomjerna izloženost solaninu može imati negativne učinke na zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi krumpir je najbolje jesti bez kore, a ako primijetite zelene mrlje na njemu, odmah ga bacite, kažu liječnici.

Image
Foto: Shutterstock

Simptomi i preventivne mjere

Konzumiranje velike količine solanina može izazvati niz gastrointestinalnih smetnji, uključujući mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev. U težim slučajevima, mogu se javiti i neurološki simptomi poput glavobolje, vrtoglavice te čak i halucinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
problematične namirnice /

Kako znati je li hrana sigurna za jelo? Ovi znakovi sugeriraju da se pokvarila

Image
problematične namirnice /

Kako znati je li hrana sigurna za jelo? Ovi znakovi sugeriraju da se pokvarila

Srećom, mrlje na krumpiru obično sadržavaju relativno male količine solanina koje su obično bezopasne kada se krumpir konzumira u normalnim količinama. Preporučuje se uklanjanje dijelova krumpira koji su zahvaćeni mrljama kako bi se smanjio rizik od izloženosti solaninu. Također, važno je pravilno skladištiti krumpir na hladnom i tamnom mjestu kako bi se smanjila proizvodnja solanina.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Ovdje možete za 20 centi popiti čaj, a skuša na ribarnici košta jedan euro

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo