Ne samo da je najukusnija nego i pravi nutricionistički eldorado. Bogata je svime i svačime (točnije, čitavim nizom vitamina i minerala), a odlikuje se finom aromom, koja podsjeća na dinju. Otuda i naziv "muškatna", ili "mirišljava" tikva.
Može se koristi kao mlada, kada meso ima kao limun žutu boju, ili kao zrela, kada meso postaje tamnije narančasto i slatko. Neki ljudi uživaju u sirovoj, kao i mrkvi.
Muškatna bundeva je oblika tamburice, jako narančastog i ukusnog mesa. Ona je, kao i mnoge vrste povrća, u naše krajeve stigla odavno i izdaleka. Pradomovina joj je Meksiko. Prvo europsko spominjanje bundeve potiče od Kolumba 3. prosinca 1492. - dakle čim je došao u Ameriku već je prepoznao što vrijedi.
Bez obzira na klimatske razlike brzo se udomaćila u Europi tako da danas u specijalitetima od bundeve možemo uživati po nekoliko mjeseci godišnje.
Nutritivni sastav 100 g (očišćene bundeve):
EV=27 kcal
Voda 91%
Ugljikohidrati: 4,9g (šećeri 2,7 g, škrob 0,7 g i dijetna vlakna 1.4 g)
Bjelančevine 0,6 g
Minerali K 202 mg, Na 1 mg, Ca 20 mg i P 40 mg i Mn 0,125.
Vitamini = provitamin A 3593 mcg, vitamini B grupe (B1, B2 i niacin).
Ili ukratko- ovo je namirnica male kalorijske a značajne nutritivne vrednosti. Zbog obilja vitamina (posebno provitamina A), minerala (najviše kalija) i biljnih vlakana neizostavna je namirnica.
Samo jedna šalica muškatne buče sadrži nevjerovatnih 145 posto preporučene dnevne doze vitamina A i jedan je od najbogatijih prirodnih izvora alfa i beta karotena koji su od velike važnosti za zdravlje očiju i dobar vid.
Muškatna tikva je vrlo siromašna mastima, ali među onima koje sadrži najviše je zdravih omega 3 masnih kiselina koje se inače u povrću rijetko pronalaze. Ponajviše u košticama tako da ih ne bacajte kada čistite bundevu. Osim svega toga vrlo dobro uravnotežuje šećer u krvi te štiti organizam od gripe i prehlade zbog kompleksa vitamina B i vitamina C.
Idealna je za slatke kolače, poput pita jer su ukusni i bez mnogo šećera, donosimo vam krepkiji recept za slasnu gustu juhu.
Potage od muškatne bundeve
Sastojci: 1/2 žlice masti (možete koristiti i maslinovo ulje ili maslac) 1 muškatna bundeva veličine oko 700-800 g 1 veća glavica luka 2-3 paprike 3 -4 mrkve korijen celera (otprilike veličine manje jabuke) sol, papar, malo crvene paprike (može i ljute crvene paprike) 80-100ml vrhnja za kuhanje
Priprema: Otopiti mast i propržiti sitno sjeckani luk. Kad luk postane staklast dodajte sjeckanu mrkvu i celer, pa 1,5-2,5 litre vode (ovisno o tome koliko želite da vam potage bude gust). Nakon što provre dodajte isjeckanu papriku i muškatnu bundevu, posolite i popaprite po ukusu.
Kada je sve dobro kuhano izmiksajte štapnim mikserom, dodajte crvenu papriku (oko pola žličice).
Na kraju kada se malo ohladi dodajte vrhnje.